Hírek

Támogatóbbak az LMBTQ emberekkel azok, akik ismernek egyet

Ezért fontos a coming out! A pennsylvaniai Állami Egyetem kutatás szerint, azoknak, akiknek van meleg ismere, jellemzőbb, hogy támogatják az azonos neműek házassági jogait.

A felmérés szerint 2006 és 2010 között azoknál az embereknél, akiknek van meleg vagy leszbikus ismerőse, 45%-ról 61%-ra nőtt az azonos nemű házassági jogok támogatásának aránya – írja a Pink News.

Ezzel szemben, azok, akiknek nincs meleg vagy leszbikus ismerőse, a támogatottság 22%-ról 18%-ra csökkent.

A kutatás vezetője, Daniel DellaPosta – micsoda drag név lehetne ez! – szerint a kutatás a lehető legbiztosabb módszerekkel készült és megmutatta, hogy minél nyíltabban vállalja valaki a másságát, annál inkább elfogadottabb lesz a társadalom szemében.

A hatás eléréséhez mégcsak nem is szükséges az, hogy adott személy mély kapcsolatot ápoljon a másik LMBTQ-személlyel. Elég, ha az embert egy valós személyként ismeri meg, nem pedig egy közeg képviselőjeként tekint rá.

“Ha valakivel csak felszínesen érintkezünk,  például ha egy közösség egy tagják egyszerűen a boltban látjuk vagy a metrón, sokszor koncentrálunk azokra a viselkedési formákra, amik alátámáasztják előítéleteinket – az öltözékre vagy beszédére úgy figyelünk, hogy az megerősíti bennünk a negatív sztereotípiákat arról a személyről.” – mondja DellaPosta – “De ha valakit közelebbről ismerünk meg – például tudjuk a nevét és ha látjuk őket az utcán, néhány percet beszélünk vele – már más lesz a hatása ránk.”

Ennek egyszerűen az a magyarázata, hogy ha valakivel személyesen kell kommunikálnunk, és nem úgy, mintha egy közeg képviselőjével beszélnénk, az arra kényszerít minket, hogy újragondoljuk előítéleteinket.

A mélyebb kapcsolat viszont nem jelenti azt, hogy az egyén még jobban támogatná az LMBTQ ügyeket.

Az effekt még nagyobb azokon az embereknél, akiknél kevesebb a népszerűsége annak, hogy legyen meleg vagy leszbikus ismerősük.

Ezért fontos az előbújás! Minél több ember ismer LMBTQ embereket, annál elfogadóbb lesz a társadalom!

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb