Hírek

Tammy Baldwin szenátor a melegek véradásának tiltása ellen harcol

Szövetségi törvényhozók 80 fős csoportja kampányba kezdett a határozat ellen, ami a meleg férfiakat egész életükre eltiltja a véradástól az USA-ban.

baldwin

“Ha komolyan védelmezni és fejleszteni akarjuk nemzetünk vérkészleteit, akkor el kell ismernünk a tudományos eredményeket és el kell utasítanunk az idejétmúlt sztereotípiákat” – ez állt abban az Egészségügyi Minisztériumnak (Department of Health and Human Services – HHS) címzett levélben, amit Tammy Baldwin, az USA első nyíltan meleg szenátora mellett az ugyancsak demokrata iowa-i Tom Harkin és a massachussets-i Elizabeth Warren szenátorok, valamint a kaliforniai Barbara Lee és az illinois-i Mike Quigley képviselők írták alá.

A tiltó határozatot 1983-ban hozta a Gyógyszerügyi Hivatal (FDA), és minden olyan férfinak megtiltja a véradást, aki 1977-et követően szexuális kapcsolatba lépett egy másik férfival. Múlt hónapban a HHS egyik bizottsága egy évre szerette volna csökkenteni az egész életre szóló tilalmat.

A törvényhozók szerint azonban ez utóbbi javaslat is “idejétmúlt és kirekesztő”, és egyedi rizikófaktorokra alapozott vizsgálatokat követelnek. “Mindkét megközelítés diszkriminatív és mindkettő elfogadhatatlan” – írták a fent említett levélben.

A los angeles-i LMBT Központ heves támogatását fejezte ki a kezdeményezéssel kapcsolatban. “Mivel a HIV-tesztek jelentős fejlődésen estek át, ezért tudományosan és orvosilag is megalapozott ennek az elavult tilalomnak a kivizsgálása” – nyilatkozta Christopher Brown, a Központ  egészségügyi és mentálhigiénés szolgáltatásokat vezető szakembere.

“A véradást nem a szexuális orientáció, hanem az egyedi körülményeken alapuló kockázatelemzés alapján kellene elutasítani vagy engedélyezni” – tette hozzá Brown, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a UCLA-n működő Williams Intézet felmérései alapján a tilalom feloldásával évi 2-4%-kal növekedhetne az USA vérkészlete, és ezzel több, mint 1,8 millió emberéletet menthetnének meg.

Tammy Baldwin és társai december 22-ig várják a Minisztérium válaszát.

Forrás: GayStarNews

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb