Lifestyle

Tálos Atanáz – „Sokakban ez a kilátás akár öndestruktív késztetéseket is ébreszt”

Magyarországon egy új törvénytervezettel ellehetetlenítenék a transznemű személyeket abban, hogy hivatalos formában is megváltoztathassák nemüket. A transz közösség elleni harc nem új Magyarországon, de most új, szomorú mérföldkőhöz érkezett. Transzvélemény című sorozatunkban transznemű emberek mondják el véleményüket a történtekről és magyarázzák el, hogy miért is olyan fontos, hogy valaki személyiében is az legyen, akiként boldogan tud élni.

 

 

Sorozatunk harmadik szereplője Tálos Atanáz, transznemű férfi és aktivista.

Milyen hatással van a salátatörvény a transznemű közösségre? Pontosan miért olyan problematikus?
Úgy gondolom, a hivatalos nem és név arra hivatott, hogy azonosíthatóvá tegye az embert az ügyintézések során. Egy olyan transznemű személy esetében, aki részt vett például hormonterápián, ez a funkció egyszerűen nem teljesül. Egy férfit női névvel vagy egy nőt férfit névvel számtalan hétköznapi szituációban megkérdőjelezhetnek abban, hogy valóban ő jogosult-e eljárni az adott ügyben, és ez a diszfória érzet kiváltásán túl más kellemetlen helyzeteket is eredményezhet.

Postán nem tudod átvenni a saját leveleidet, patikában nem tudod kiváltani a te nevedre szóló recepteket. Illetve de, el tudod intézni ezeket a dolgokat, hogyha volt annyi kitartásod, hogy perceken keresztül bizonygasd, hogy te vagy te, ami azt jelenti, hogy egyúttal coming-outolj is, és érzékenyíts. De van, hogy egyenesen okirat-hamisítással vádolnak.

Tudsz saját példát mondani?
Az én hormonterápiám még csak hetekkel ezelőtt kezdődött, így jelenleg még nem történt velem olyan eset, hogy a hivatalos nevemről azt feltételezték volna, hogy nem hozzám tartozik. Jelenleg részt veszek egy képzésen, ahol a szervezőkkel sikerült megbeszélnem, hogy a hivatalos nevem csak hivatalos dokumentumokon szerepeljen, csoportkommunikáció során a mentorok is, a csoporttársaim is az általam választott néven neveznek. Mindenesetre folyamatosan adódik olyan helyzet, hogy a hivatalos nevem felbukkan olyan mindenki számára megosztott, közös listákban, amelyek nem számítanak hivatalosnak. Feltételezhetően egyszerű figyelmetlenségből, ugyanakkor ezek a szituációk számomra mindig erős diszkomfortérzést okoznak.

Mit éreztél, amikor tudomást szereztél a törvényjavaslatról?
Nagyon lehangolt és elkeserített. Traszneműnek lenni azt jelenti, hogy évekig kellett küzdened olyan, másoknak alapvető dolgokért is, mint hogy a legszűkebb környezeted, család vagy barátok is annak az embernek fogadjon el, aki vagy. Szorongás, láthatatlanságérzet minden nap, ha felvállaltad magadat, számtalan negatív visszajelzés. Ezek hosszú távon kimerítik az emberek mentális tartalékait, és sok transzneműnek az ad egyedül reményt az élete folytatásához, hogy egy nap végre elkezdheti élni az igazi életét. A jogi nemváltás eltörlése azt is jelenti, hogy ez sosem fog igazán bekövetkezni, és csak részleges örömet nyerhetsz abból, hogy például elkezdhettél egy hormonterápiát. Ugyanakkor a legkisebb ügyintézési eset is a helyzetedre fog emlékeztetni. Sokakban ez a kilátás akár öndestruktív késztetéseket is ébreszt.

 

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

 

Ónodi Adél – „Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál”

 

Ónodi Adél – „Valamikor azt hiszik, hogy viccelsz vagy okiratot hamisítottál”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb