KultúraSziget2017

Találkozások a varázstükrön innen és túl – Ilyen volt Magic Mirror-szemmel a Sziget

Minden emberben finom egyensúlyban van a férfi és női energia, a természet pedig időnként megtréfál minket: férfi testbe születik, akiben több a feminin, lánynak születik, akiben tombol a maszkulin energia” – mondja Ezra Dagan, 70 éves veterán színész a Magic Mirror sátor pódiumán, a 25 éves Sziget fesztiválon. A férfi, aki a Schindler listájában is játszott, és Izraelben a klasszikus színjátszás zászlóvivője öt évtizede, pár hónapja gondolt egyet és színpadra állított egy monodrámát. Főhőse egy transzvesztita, aki a II. világháború idején élt Berlinben. Ezra saját bevallása szerint évtizedeken át klasszikus homofób volt – a fia előbújása kellett ahhoz, hogy megértse: kitaszított az, aki ítélkezik, nem pedig az, aki felett ítélkeznek vallás, szociális normák, vagy konvenciók jegyében.  

 Amikor még nem voltam Gloria, sokkal buzisabb voltam fiúként – amióta van egy női alteregóm, sokkal férfiasabb vagyok” – ezt már Gloria Viagra mondta, aki férfiruhában lépett a pódiumra. „A beszélgetés után lesz egy koncertem a rockzenekarommal, a Squeez Box-szal, utána pedig DJ-zni fogok” – mesélte Európa egyik legfoglalkoztatottabb drag queenje, és bajsza alatt elégedetten mosolygott, amikor arra kértem, foglaljon állást: vajon a transzszexuálisok tiszteletlenségként élik meg a tranvesztita előadóművészek „lobbiját” (miután ezzel a felvetéssel esett nekem egy transz lány pár nappal korábban). „A lényeg, hogy az légy, aki lenni akarsz – b@szok arra, hogy mások milyen skatulyába akarnak szorítani” – felelte, igazolva a Sziget „Island of Freedom” szlogenjét.  

 Hasonlóan vélekedik Kay Garnellen is, aki egyszer, nem is olyan régen még lány volt – ma viszont egy meglehetősen szőrös férfi, aki nyíltan beszél a műtétek sorozatáról, melyeken keresztülment. „Csak a mellemet távolíttattam el – amúgy hormonokat szedtem. Ennek ellenére nem mondanám, hogy puncim van. Teljesen másként néz ki. Átalakult” – meséli, mintha a világ legtermészetesebb dolgáról beszélne. A srác, aki pornófilmektől színpadi performanszokig mindenféle módon kiáll a transz láthatóság mellett, egyszerre meglepő és valahol végtelenül autentikus jelenség. Akárcsak Jaimie Wilson, aki Instagram-sztárként és zenészként ismert, no meg mert gyönyörű lányból szexi pasivá változott, és ezzel az életúttal a háta mögött még mindig csak 22 éves. „Nem tudom, szeretnék-e gyereket. De azt tudom, hogy családot akarok. A saját szüleim megtagadtak – azt mondák, akkor fogadnak vissza, ha megnövesztem a hajam, és újra női ruhákat kezdek viselni. 

 Ám a legmeglepőbb, legelgondolkodtatóbb találkozás – ahogy az lenni szokott – a véletlenek csodálatos közjátékának volt köszönhető. Egy a közönség soraiban ülő holland édesapa – a 17 éves lányával karöltve – felálltak, hogy elmeséljék: számukra ez a fesztivál vízválasztó volt a családi viszonyt illetően. „Éppen egy személyes változáson megyek keresztül. Azt már biztosan tudom, hogy nem vagyok heteroszexuális” – vallotta be az apa a körülötte ülő harminc idegen szemlélő és a színpadon ülő vendégek előtt. Majd mellette ülő lánya megjegyezte: „Megmondtam apának, hogy pánszexuális vagyok, azaz nem bizonyos nemekhez, hanem bizonyos emberekhez vonzódom: ha beleszeretek valakibe, nem számít, hogy fiú vagy lány. Ez pedig elindította a beszélgetést közöttünk” Végül mindkettejüket a pódiumra hívtam – a nap hősei a spontán vendégek lettek, akik nap mint nap velem voltak az LMBTQ témájú beszélgetéseken, de csak az utolsó nap utolsó tíz percében tudtam meg, milyen fontosak voltunk egymásnak. Hogy tanuljunk egymástól. Hogy taníthassuk egymást.  

Jövőre veletek ugyanitt: még több tabudöngető témával, még több nemzetközi LMBTQ aktivistával, művésszel, és mindazokkal, akik hisznek benne, hogy az élet nem lehetne teljes a szivárvány összes színe nélkül – ahogy a Sziget sem a Magic Mirror sátor nélkül. 

Steiner Kristóf  

Insta: @whitecityboy

Previous post

Fotósorozat - Ken baba ha meleg lenne

Next post

Homoszexualitás vádjával deportáltak férfiakat Kuvaitból