Egészség

Tabu-e Magyarországon a plasztika?

Dr. Molnár Miklós plasztikai sebész szakképesítését Brazíliában szerezte meg, az egyedülálló tudást és szellemiséget pedig visszahozta Magyarországra, ahol saját plasztikai sebészetet alapított. A plasztikai sebésszel tanulmányairól, a jótékonysági műtétekről és a brazil szépségszemléletről beszélgettünk, de megtudtuk azt is, hogy tabu-e ma Magyarországon a plasztikai sebészet, és hogy mit változtatnak meg a legtöbbször magukon az itthoniak.

Az Instituto Ivo Pitanguy-ban is tanultad a plasztikai sebészetet, ami egyedülálló intézménynek számít a világon. Pontosan miért?
Ivo Pitanguy professzor a modern plasztikai sebészet megalapítója és számos műtéti eljárás megalkotója. 1961-ben Rio de Janeiróban egy égő cirkuszi sátor maga alá temetett 2500 embert. A professzor hetekig küzdött az életekért az akkor rendelkezésre álló igen kis létszámú sebészeivel. Ennek hatására megalapított egy a világon egyedülálló, plasztikai sebész szakorvosokat képző posztgraduális iskolát, ami széles körű, modern ismeretekkel és gyakorlattal rendelkező szakembereket nevel ki. Ez lett az Instituto Ivo Pitanguy. Emellett létrehozta a Santa Casa de Misericordia 38 Enfermaria nevű plasztikai és helyreállító sebészeti osztályt is, ahol gyakorlati képzés folyik: a szakorvosjelöltek itt végeznek műtéteket és sajátítanak el műtéti technikákat.
Az intézmény többek között szociális segélyt is nyújt a rászorulóknak.

A Santa Casában végzett műtétek 60%-a helyreállító műtét, azaz veleszületett rendellenességek, balesetek, égések után kialakult alaki és funkcionális eltérések korrekciója. A cél itt az életminőség javítása. Ezen műtétek jótékonysági alapon, ingyen folynak. A professzorhoz az ország nyomornegyedeiből, egész Brazíliából és a világ minden tájáról érkeznek a segítő orvosi korrekcióért. A műtétek másik fajtája esztétikai célú helyreállítás, itt a szolgáltatásért már fizetni kell.

Mit hoztál Magyarországra Brazíliából?
A brazil sebészi technika alapja a természetesség, a testi és lelki harmónia együttes megteremtése. Ezért számomra nagyon fontos, hogy mi a páciens elképzelése, így az előzetes részletes megbeszélés az alapja a sikeres műtéti eredménynek.

Hogyan tekintenek a brazilok a plasztikai műtétekre?
Brazíliában az egészséges életmód és a fittség alapvető dolgok, a megfelelő megjelenésért, testalakért mindent megtesznek az emberek. Ezért is van az évente elvégzett műtétek száma Brazíliában egymillió felett.

 

 

Nálunk ez még tabu téma?
Az alaki eltérések korrekciója, a veleszületett testi hibák miatti javító műtétek társadalmilag ma már itthon is elfogadottá váltak, számuk évente növekszik. Egyáltalán nem tabu téma.

De a férfiak lehet, hogy jobban zavarban vannak tőle, nem?
Az interneten található plasztikai sebészetről szóló információk, YouTube-videók alapján sok ismeret megszerezhető, ha valaki szépészeti korrekcióról gondolkozik. Így a férfiak már egyáltalán nincsenek zavarban, amikor konzultációra jönnek. A beavatkozások 19%-át férfiakon végezzük.

Vannak eljárások, amik ettől függetlenül különösen népszerűek?
A páciensek olyan eljárásokat keresnek, amelyek nem igényelnek hosszú felépülést, látványos és hosszantartó eredményhez vezetnek. Ettől függetlenül komplexebb arckezelést, több testtájat érintő korrekciót is egyre gyakrabban kérnek.

Mit szeretne megváltoztatni magán a legtöbb ember?
A szolgáltatások egy része ambuláns kezelés, amelyet helyi érzéstelenítésben végzünk: arcszépészet, szemhéj- és fülkorrekciók, hajbeültetés. Más részben altatásos műtétek, férfiaknál arc- és orrplasztikai korrekciók, nőies emlők miatti műtét, diéta- és sport-rezisztens zsírdepozitok eltávolítása és a kontúrplasztikák a legkeresettebbek.
Vannak más, különleges szolgáltatásaitok is, amik jól bizonyítják, hogy egy plasztikai sebésze ten nem csak orrokat műtenek.

A mai modern plasztikai sebészet prémium minőségű anyagokkal és eszközökkel nagyon sokféle problémára tud megoldást ajánlani. A hónalji izzadásgátlás például egy életminőséget jelentősen javító, néhány perces, injekciós tűvel végzett kezelés, amely 7-10 hónapos időtartamon keresztül teljesen szárazon tartja a hónaljakat.

Ennél összetettebb egy kicsit a tetoválás eltávolítása, ami mindenképpen tervezést igényel. Függ a tetoválás színétől, mélységétől és nagyságától. A lézeres tetoválás-eltávolítás minimum 8 kezelést igényel, de egyéni variációtól függően akár 20 is lehet ez a szám.

Mit gondoljon végig valaki egy szépészeti beavatkozás előtt?
A szépészeti beavatkozások egy része helyreállít, más része megelőz egy állapotot, illetve egy folyamatot. A veleszületett testi rendellenességek vagy hiányosságok ma már korrigálhatók. Így ha valaki úgy érzi, hogy egy hiányosságnak a helyrehozatala szükséges a testi-lelki egyensúlyához, akkor keresse fel a plasztikai sebészt. Minden más esetben fontos azon elgondolkozni, mennyiben járul majd hozzá pozitívan a beavatkozás a belső értékvilághoz, a mindennapi élethez és a társas kapcsolatokhoz.

A beavatkozások egy része – mint az arcszépészeti kezelések egy része – nem tartanak örökké, ezért ezeket az eredmény fenntartása érdekében időnként ismételni kell. Csak ennek tudatában érdemes ilyen típusú kezeléseket elkezdeni. A műtétek viszont testi változtatásokat hoznak, amelyek véglegesek, erre fel kell készülnie mindenkinek.

Bele kell abba is gondolni, hogy a műtétek felépülési, gyógyulási idővel járnak. Ezt illetően bizonyos esetekben évekről is beszélhetünk. A közvetlen műtét utáni szakaszban pedig pihenni kell, rá kell szánni az időt a felépülésre, emellett maradéktalanul be kell tartani az orvosi utasításokat.

 

 

Dr. Molnár Miklós


Perfect Age plasztikai sebészet
www.perfectage.hu
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 49. 1. épület VII. emelet
Tel: +36 30 300 1301

 

 

 

 

 

 

 

Kanicsár Ádám András
@kanicsar

 

 

 

 

Previous post

Kiderült valójában miről is szól Troye Sivan új dala

Next post

Fél év házasság után válnak Colton Haynes-ék