Gasztro

Szusi – vegánoknak is

A szusi egyike azon kevés ételeknek, amelyek hiába váltak egyre népszerűbbé az évek alatt, sosem fogjuk tudni megunni. A városban egyre több helyen jelenlévő szusizók közül azonban nem könnyű megállapítani, melyik helyre érdemes betérni. Ebben a dilemmában segítünk, amikor a Nori Sushi Bar & Lounge-t ajánljuk.

A Nori Sushi Bar & Lounge a belváros egyik csendes utcácskájában, a Király utcától kétpercnyi sétára található. A szusibárba belépve különleges hangulat kerít hatalmába: a tágas belső térnek, a fehér falaknak és a visszafogott dekorációnak köszönhetően békés érzés tölt el minket. A 30 férőhelyes étterem nem egy szokásos szusizó: ez a hely a vegánoknak is kedvez, mivel több fogásukat is hús- és tejtermékmentesen készítik.

 

 

Noha a Nori Sushi Bar április elején nyitott a Jósika és a Csengery utca sarkán, ennél sokkal régebbi múlttal büszkélkedhet: korábban más néven, más helyen működött, míg ki nem nőtte az akkori kereteit.

A Nori Sushi Bar hétköznaponként  tizenegy órától este tízig, hétvégenként pedig déltől tízig tart nyitva, és nemcsak hideg, hanem melegkonyhával is várják a vendégeket.

Kínálatukban nemcsak nigirik, sushik, hosomakik, gunkanok, sashimik és uramakik szerepelnek. Több tésztaételük is van, amelyek vagy kínai tésztából, udon-, illetve rizstésztából készülnek. Itt érdemes eloszlatni a közkeletű tévhitet: a felsoroltak közül egyikben sincs tojás. A vegánok számára a tésztaételeket pirított zöldségekkel, különleges fűszerezéssel készítik, és számukra hús- és tejmentesen szinte minden itt készített tészta és rizs ajánlható.

Nagyobb társaságoknak a több méretben kapható party sushi box a legjobb választás, hiszen ha ezt választják, bőségesen jóllakhatnak, és több különleges finomságot is megkóstolhatnak. A desszertkínálatról sem érdemes elfeledkezni: a Nori Sushi Bar saját desszertjei mellett (mint például a palacsinta vagy a tápiókapuding) a Naspolya Nassolda vegán finomságait is kínálja.

 

 

Az étteremben alkoholt is kaphatunk, és itt ne csak sörre vagy borra gondoljunk: különleges ázsiai italokat, például szakét is kínálnak, sőt, még koktéljaik is vannak, így akár a hétvégi bulit megelőző alapozást is ide szervezhetjük.

A Nori jelenleg délelőtt tizenegykor nyit és délután háromig elérhető az ebédmenü, de tervezik, hogy meghosszabbítják a nyitvatartásukat, hogy már reggel nyolctól várjanak minket reggeli menüvel, amelyben megtalálhatjuk majd többek közt a hajtogatott omlettet, de ázsiai ízesítésű szendvicsekre is számíthatunk.

Ugyancsak a Nori újdonsága a napi menü, ami két fogást, egy levest vagy előételt, illetve egy főételt tartalmaz. Utóbbi lehet szusi vagy wok-étel is, de rakott tésztákat, lazacos rakott zöldségeket is kínálnak majd a napi menüben, amelyek sosem az étlapból kiemelt, már jól ismert ételek lesznek. Ráadásul mindezt igen kedvező áron, kevesebb mint kétezer forintért próbálhatjuk ki.

A Noriban egy karakteres és kellemes ízvilágú miso levest kóstoltam meg, amit sötét szójával ízesítenek, ezért picit különlegesebb az íze, mint egy átlagos miso levesnek. Bár az eredeti étel alapja a dasi alaplé, ami általában szárított szardíniából készül, itt enélkül kínálják – ráadásul saját recept szerint ízesítve -, hogy a vegánok is élvezhessék a fogást.

Főételnek a kiadós Takashi Maki-Nigiri Boxot kóstoltam meg, ami már ránézésre is ínycsiklandónak tűnt. A négyfajta nigiriből (lazacos, tigrisrákos, avokádós, és füstölt tofus), illetve szintén négyfajta, összesen 12 darab makiból (lazackaviáros, ropogós, tonhalas, lazacos) álló tál több mint laktató volt. A precízen és frissen feltekert makik közül a kedvencem a megkapó és feledhetetlen ízű lazackaviáros volt, ami bebizonyította, hogy a Nori Sushi Bar egy olyan étterem, amit ha egyszer kipróbálunk, nem fogjuk elfelejteni.

 

 

Fontos megemlíteni, hogy a Nori nagy hangsúlyt helyez a frissességre. Minőségi, mindig friss alapanyagokból dolgoznak, és soha nem készítenek előre tekert szusikat. Itt minden a tökéletes fogyasztói élménynek van alárendelve, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy frissen és gusztusosan tálalva kerüljön elénk a legjobb alapanyagokból készült étel. Ezért pedig a gyorsan és precízen dolgozó személyzet felel.

Június 14-én különösképpen érdemes lesz felkeresni a Norit, mivel rendhagyó vacsoraesttel készülnek, ahol elővételes jegyvásárlás esetén (5500 ft) lényegében az egész étlapkínálatot végigkóstolhatjuk. Akkor sincs baj, ha nem tudtuk előre megvenni a jegyet, ezt a helyszínen is megtehetjük 8000 forintért. Az étteremben nem ez az egyetlen rendezvény: bárki kibérelheti szülinapokra, céges rendezvényekre, vagy bármilyen más eseményre.

Bár a Nori Sushi Bar a belváros közepén van, ezért könnyen megközelíthető, akkor sincs baj, ha még így is lusták vagyunk felkeresni, ugyanis házhozszállítást is vállalnak.

Akár házhoz rendelve, akár személyesen felkeresve az éttermet, a Nori fantasztikus ételeit – amelyeknek köszönhetően egy fényesen ragyogó csillaggal bővül Budapest szusi-kínálata – muszáj kipróbálnod.

 

Tegdes Péter

 

Nori Sushi Bar & Lounge
1077 Budapest, Csengery u. 21.
FB: @norisushibarbudapest

Nyitva tartás:
H – P: 11:00–22:00
Sz – V: 12:00–22:00

Rendelésfelvétel telefonon: +36 1 952 2106
Online rendelés: www.norisushi.hu

 

 

 

hirdetés
Previous post

Minden idők legnagyobb meleg szexszimbólumai - 1. rész

Next post

Minden idők legnagyobb meleg szexszimbólumai – 2. rész