Lifestyle

A szűrés a megelőzés leghatékonyabb eszköze!

A szexuális úton terjedő betegségek (STD) körébe több mint 20 kórokozó által kiváltott kórkép tartozik. Vannak közöttük könnyen gyógyítható fertőzések, és vannak olyanok, amelyek kezelés nélkül halálos szövődményekhez vezethetnek. Még a tájékozottabb fiatalok egy része is inkább a jó szerencsében bízik, és nem tesz semmit a nemi betegségek elkerülése érdekében. Pedig a megelőzés hatékony módja a szűrés, mert a korai stádiumban felfedezett betegségek jelentős része jól gyógyítható.

Itt a nyár, nyílnak a szabadtéri fesztiválok, a strandok, az esti kellemes sörözések, flörtölések szezonja. Azonban a nyári kalandoknak a szép élmények mellett kellemetlen hozadékai is lehetnek. Ha valakinek kockázatos kapcsolata volt, akkor nem a tünetek megjelenésére kell várni, hanem a lehetséges fertőzések lappangási idejét figyelembe véve ajánlott elvégezni a szükséges szűréseket. A strandokon, uszodákban vagy meleg vizes fürdőkben is könnyedén elkaphatóak a gombás fertőzések, illetve szemölcsök, a meleg vízzel kapcsolatosan a candida fertőzés. A szexuális úton terjedő betegségekre illetve a nap okozta kellemetlen allergiára vagy kiütésekre fokozott figyelmet kell szentelni ezekben a hónapokban.

Depositphotos_17700789_original

A leggyakoribb megbetegedések

Szifilisz: Korai fertőző szakaszban nemi váladékkal, orális kapcsolatban a kórokozókban gazdag nyállal, illetve anális aktus során a bélnyálkahártya sérülése okozta vérzés és a nyálkahártya váladék révén terjed. Szifiliszes anya a magzatát megfertőzheti a méhen belüli életben, de anyatejjel is átadható a fertőzés. Kezelés nélkül ciklusokban zajló, az egész szervezetet érintő betegség, amelynek súlyos késői – jellemzően idegrendszeri – következményeivel a kezelésben nem részesülő betegeknél napjainkban is számolhatunk.

Gonorrhoea: Férfiaknál általában gennyes húgycsőfolyást okoz fájdalmas vizeléssel, míg nőknél a fertőzés tünetei szegényesek, ezért észrevétlenek lehetnek. Mindkét nemnél a torokban és a végbélben (anusban) gyakori a tünetmentes fertőzöttség. Megfelelő vizsgálattal azonban igazolható a kórokozó jelenléte. Fertőzöttség esetén ajánlott a partnerek is kezelni. A lappangási idő rövid, a diagnózis felállítása, a kezelés és a tanácsadás a nemi gyógyászok feladata.

Depositphotos_8364624_original

Lymphogranulomavenereum (LGV) 2012-ben már Magyarországot is elérte. Járványügyi adatok alapján ez a fertőzés egyelőre a melegek körében terjed, jellemzően komoly végbél- nyálkahártya-gyulladást idéz elő, és gyakran társul HIV fertőzéssel. Nagyon fontos lenne a felvilágosítás, a veszély megismertetése elsősorban a meleg közösségekkel, mert a betegség gyógyítható, ha idejében felfedezik. A betegség felismerése, diagnózis és kezelés speciális, nemi gyógyászati feladat. Az eddig felsorolt nemi betegségek igazolása, illetve gyanúja esetén indokolt a fertőzőforrás kutatás, valamint a HIV szűrővizsgálat is.

HIV fertőzés: A fertőzöttek több, mint 15 évig is tünet- és panaszmentesek lehetnek, bár kialakulhatnak olyan bőr-és nyálkahártya tünetek, amelyeket felhívhatják a figyelmet az esetleges HIV fertőzésre. Javasolt a rendszeres, legalább félévente megismételt szűrővizsgálat, és tanácsadást végzünk. Minden HIV fertőzöttnél szükséges a szifilisz, a gonorrhoea és az LGV irányában is a vizsgálatok végzése.

Nemi szervi herpesz (HSV): Herpes simplex vírus 2-es, illetve 1-es típusai okozzák. Az elsődleges fertőzés minden ötödik betegnél lázzal, rossz közérzettel, a nemi szerven kialakuló, fájdalmas sebekkel jár, míg a fertőzöttek többségénél tünetmentesen zajlik. A HSV a későbbiekben kiújulhat. A fertőzést a tünetmentes, de aktuálisan vírust ürítő egyének terjesztik. Ugyanez vonatkozik az ajak herpesben szenvedő egyénekre is, ezért az orális kapcsolat kockázatos lehet. Orvosi értelemben nem gyógyítható, de a tünetes állapot jól befolyásolható vírus elleni kezeléssel. A kivizsgálás és a kezelés nemi gyógyászati feladat.

Depositphotos_3419955_original

Humánpapilloma vírusok (HPV) okozta szemölcsök: Elsődlegesen szoros testi kontaktus révén, fertőzött hámsejtekkel terjed. A fertőzőképes egyének gyakran tünetmentesek. Leggyakrabban úgynevezett alacsony rákkeltő képességgel rendelkező HPV genotípusok okozzák, a rákkeltő genotípusok ellen védőoltás adható nőknek és férfiaknak is. A diagnózis felállítása, a kivizsgálás és a kezelés többnyire nemi gyógyászok feladata.

Hüvelyi folyás: a hüvelyi folyáshoz vezető okok kiderítése, a betegek kivizsgálása, kezelése és tanácsadás nemcsak nőgyógyászati, hanem nemi gyógyászati kompetencia is.

A hímvessző gyulladásos betegségei: sokszínű kóreredet, amely az elkülönítő diagnosztika alapos ismeretét feltételezi, a nemi gyógyászati ellátás egyik fontos területe.

A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a körültekintő partnerválasztás és a megfelelő védekezés (óvszerhasználat) a felelős szex alappillérei, melyek révén biztosíthatjuk, hogy ne kapjunk el, és ne adjunk át nemi úton terjedő betegségeket.

Napallergia: egy olyan immunológiai folyamat, amelynek kiváltó ágense maga a napsugárzás. Ez esetben napfényre adott allergiás reakcióról van szó. Nem tudni, hogy maga az allergia mitől alakul ki, vélhetően egyfajta génmutáció okozhatja, hajlama pedig öröklődhet. A szigorú definíció szerinti napallergia jellemzően a napfénynek kitett területeken indul el, először ott okoz csalánkiütést. Viszont ezt követően gyorsan elhatalmasodik akár az egész testfelületen. A megelőzés valójában elég nehéz, mivel a kialakulás háttere nem tisztázott, azonban érdemes betartani az alapvető napozási szabályokat. Kerülni kell a déli forróságot, de érdemesebb délelőtt 10-től délután 4-ig árnyékba vonulni, mivel ebben az időintervallumban igen nagy a napsugárzás ereje. Mindig használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet.

ALFA Egészségközpont

1036 Budapest, Lajos u. 66.
B” lépcsőház, V. emelet

Fax: +36 1 244 8418
E-mail: info@alfaegeszsegkozpont.hu

Időpontfoglalás:
+36 1 244 8419  (hétköznap 10.00-20.00)
+36 70 940 0099 (hétköznap 10.00-20.00)

Online időpontfoglalás:
www.alfaegeszsegkozpont.hu

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin