Egészség

Szupertripper: „Előbb-utóbb Magyarországon is találkozni fogunk ilyen esetekkel”

A napokban Európában is megjelent a szupertripper, mely immár semmilyen antibiotikumra nem reagál. Megkerestük dr. Tisza Tímeát, a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosát, hogy megtudjuk, pontosan mi is történik és hogy Magyarország mennyire van veszélyben. Írását itt olvashatjátok.

Úgy tűnik, legrosszabb rémálmaink valóra váltak a napokban, amikor egy brit férfi a világon elsőként elkapta a semmilyen antibiotikumra nem gyógyuló szupertrippert. A nemi gyógyászok már régóta kongatják a vészharangot, hiszen a tripper kórokozója, a Gonococcus nevű baktérium ez elmúlt két évtized során vészes gyorsasággal fejlesztette ki önvédelmi mechanizmusait egy sor antibiotikummal szemben.

Míg 30-35 évvel ezelőtt a tripperes beteg 1-2 penicillin injekciótól minden további nélkül meggyógyult, és számos alternativ antibiotikumos kezelési lehetőség is rendelkezésünkre állt, a trippert okozó baktérium szép csendben megtanulta leküzdeni a penicillin származékokat, a tetraciklint, a kinolon típusú antibiotikumokat, ezáltal a kezelési lehetőségek palettája igencsak beszűkült.

Napjainkban jószerével két antibiotikum maradt versenyben a fertőzéssel szemben, az azithromycin és a ceftriaxon.

A szupertipper kórokozóját már 2011-ben megtalálták Japánban. Ez a H041 es gonorrhoea törzs volt a legelső, amelyik semmilyen antibiotikumra nem reagált. 2015-ben újabb kínos meglepetéssel kellett szembesülnünk, amikor az angliai Leeds városában és annak környékén 15 olyan tripperes esetet regisztráltak, melyek a betegség kezelésében 2. legfontosabb antibiotikum, az azithromycin hatásának álltak ellen.

A jelenlegi eset pedig már ceftriaxonnal sem gyógyítható (ami egyébként 2002.óta a hazai standardnak számító kezelés a tripper esetében.)

Neisseria Gonorrhoeae

A tripper a szexuális aktus után néhány nappal gennyes húgycső folyással jelentkezik,ami fájdalmas vizeléssel jár. Ha a fertőzés a végbélben történik, a végbélből csoroghat gennyes-véres váladék, a beteg komoly fájdalmakkal küzdhet. A szembe kerülő váladék gennyes kötőhártya gyulladást okozhat. Vannak azonban olyan emberek, akik a torkukban, a méhnyakban vagy a végbelükben tünetmentesen hordozzák a baktériumot,és óvszer nélküli közösülés révén megfertőzik partnereiket, nem is tudva arról,hogy maguk is betegek. Az elhanyagolt kezeletlen fertőzés súlyos, akár életveszélyes szövődményekkel is járhat.

A szupertripper mostani megjelenése Európában annak a kockázatát hordozza, hogy előbb- utóbb Magyarországon is találkozni fogunk ilyen esetekkel. Különösen veszélyeztetettnek számítanak azok, akik külföldi partnerrel érintkeznek védekezés nélkül , és minden egyes kapcsolattal nő a megfertőződés veszélye.

Itt az idő tehát végre valóban komolyan venni az óvszer használatot,és ez nem csak a hüvelyi és anális, hanem az orális szexre is vonatkozik!

A szupertripper kezelése komoly fejtörést okoz a szakembereknek. Antibiotikumok kombinációjával illetve új antibiotikumok kifejlesztésével igyekeznek gátat vetni egy világjárvány kialakulásának.

Azonban addig is,míg a tudósok megoldják ezt a gordiuszi csomót,mindenkinek azt ajánljuk,hogy vigyázzon magára és partnerére,nehogy éppen ő legyen a szupertripper első hazai áldozata!

Dr Tisza Timea, bőr-nemigyógyász szakorvos, Belvárosi Orvosi Centrum

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin