Hírek

Sztrájkol Texas főügyésze, amiért megbírságoltak egy homofób anyakönyvvezetőt

Dianne Hensley

 

Az USA Texas államban áll a bál Dianne Hensley anyakönyvvezető körül, akit megrovásban részesített a helyi jogi etikai bizottság. Hensley ugyanis azt találta mondani még decemberben, hogy “Isten számára sértőek az azonos nemű házasságok” és fogadkozott, hogy ő csakis heteroszexuális párokat fog összeadni. Az etikai bizottság emiatt marasztalta el, csakhogy Hensley nem hagyta annyiban: az őt ért “károk” miatt 100 ezer dollárra (több mint 30 millió forintra) perelte a bizottságot és kijelentette, hogy megsértették a jogait.

Hasonló ügyekben a főállamügyész hivatalának kellene védenie a megvádolt jogi szervet – csakhogy a republikánus Ken Paxton főállamügyész máris jelezte, hogy ezt aztán várhatja tőle az etikai bizottság. Paxton, aki jogi pályafutása alatt minden lehetséges módon próbált keresztbe feküdni az azonos nemű házasságok elismerésének, közölte, hogy nem hajlandó védeni az etikai bizottságot ebben az ügyben – amivel kiáll a homofób anyakönyvvezető mellett.

 

Ken Paxton

 

Szóvivője közölte, hogy véleményük szerint a közfeladatot ellátó személyek vallási szabadsághoz való joga megmarad, amikor elfoglalják a hivatalukat, és így élhetnek is vele. Az etikai bizottság pedig védje saját magát.

Helyi LMBTQ szervezetek szerint elfogadhatatlan Paxton ilyen jellegű sztrájkba lépése, mert ezzel megszegi hivatali esküjét, miszerint az államot képviseli munkája során. Ő azonban erre most saját homofób nézetei miatt nem hajlandó. Ricardo Martinez, a jogvédő Texas Equality szervezet vezetője emlékeztet a, hogy nem ezt a fajta magatartást várják el a választott állami képviselőktől, és hogy a diszkrimináció minden formája elfogadhatatlan.

 

 

Fotósorozat egy texasi meleg pár szerelméről

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb