Kultúra

Sztorik a szivárvány színeiben – Ízelítő a Humen Magazin nyári számából

 

Tajvan az első ázsiai ország, ahol idén májusban törvénybe iktatták a házassági egyenlőséget. A hozzá vezető út azonban hosszú volt, és egy helyi tech-guru is tevékeny részt vállalt benne. Jay Lin felépített egy olyan streaming-szolgáltatót, amelynek műsortárában kizárólag LMBTQ témájú filmek találhatóak. Párjával együtt két gyereket nevelnek, és mesélt nekünk arról, miben változtatta meg életét az apaság.

Drasztikus változást hoz az ember életébe az is, ha szeretteit és hazáját elhagyni kényszerül, mert a helyi homofób viszonyok a biztonságát veszélyeztetik. A Rainbow Railroad szervezet azok kimenekítésében segít, akik a legnagyobb bajban vannak.

Óriási kockázatot vállalt Marsha P. Johnson is, amikor a Stonewall-lázadás egyik fő alakjává lépett elő – ő később annak szentelte életét, hogy hajléktalan meleg, leszbikus és transznemű fiatalokat fogadott be az általa működtetett menedékhelyre.

Jó száz évvel ezelőtt a magyar közvélemény óriási érdeklődéssel követte a Harden–Eulenburg-ügyet, amely során egy oknyomozó újságíró a német császár környezetében lévő meleg arisztokraták viselt dolgairól írt. A lejárató célzattal született cikkek és az azokat követő perek kapcsán terjedt el a „homoszexuális” kifejezés a magyar közbeszédben.

Mint mindig, mindez csupán néhány kiragadott téma azok közül, amiket nyári számunk tartogat. Tartsatok velünk!

Kocsis G. János
főszerkesztő

 

 

Previous post

"Nem hagyjuk, hogy agresszív radikálisok megfélemlítsenek bennünket" - Budapest Pride felvonulás ma délután

Next post

Oreo kekszek a transz zászló színeiben