Kultúra

Sztárok, akik több vasat tartanak a tűzben

Sztárok, akik több vasat tartanak a tűzben

Október elején Magyarországon is bemutatták Lady Gaga főszereplésével a Csillag születik című filmet. A drámát már a premierje előtt is nagy médiafigyelem övezte, most pedig arról suttognak a filmes mogulok, hogy könnyen lehet, Gaga még egy Oscar-szobrocskát is bezsebelhet alakításáért.

Itt a film, amiért Gaga Oscart kaphat – Humen Online

Jackson Maine régóta a csúcson van, de csillaga egyre halványabban pislákol, a turnék teljesen felemésztik, az alkoholhoz és pirulákhoz nyúl. Megismerkedik egy fiatal tehetséggel, akit támogat; aztán egymásba szeretnek. Miközben a lányt ünneplik, a férfi egyre lejjebb és lejjebb csúszik. A feltörekvő tehetség és a kiégett sztár története annyira örök, hogy Hollywood néhány évtizedenként szinte …

Ez azonban nem egyedi eset: többször előfordult már, hogy egy énekes színészi babérokra tört, ráadásul nem is sikertelenül. Összegyűjtöttünk néhány példát, amelyekből kiderül, hogy bizony az énekeseknek sokszor nemcsak a hangjuk jó, de színészi képességeikre is büszkék lehetnek.

Lady Gaga

Nem sokon múlott, hogy ne Gaga alakítsa a Csillag születik  legújabb feldolgozásának női főszerepét. A filmklasszikus producere és férfi főszereplője, Bradley Cooper eredetileg Beyoncét kérte fel, ám az énekesnő koncertkörútja és terhessége miatt visszautasította a lehetőséget. Mi cseppet sem bánjuk, hogy végül Gagáé lett a szerep, amit pár évtizede még Barbra Streisand alakított. A divatikon és popénekesnő már az Amerikai Horror Sztori ötödik évadában is bebizonyította, hogy jól áll neki a filmvászon, nem is akármennyire: 2016-ban Gaga nyerte el a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-díjat.

 

Lady Gaga

 

Jennifer Lopez

JLo nem kispályás. Bár ma leginkább énekesnőként ismerhetjük, 1991-ben még táncosként tűn fel a publikum előtt egy amerikai szórakoztató műsorban. Ezt követően meggondolta magát, és rájött, hogy inkább színésznőként szeretne befutni. Első filmes sikerét 1997-ben érte el, amikor a 23 éves korában meggyilkolt Selena Quintanilla-Pérez életrajzi filmjében a latin énekesnőt alakította. Bár Golden Globe-ot vagy Oscart sosem kapott, a jelölésig többször is eljutott, például az imént említett Selena című filmmel vagy az 1998-as Dalok szárnyán-nal. Milyen érdekes, hogy Jennifer csak mindezek után, 1999-ben adta ki első lemezét, az On the 6-et.

Rihanna

A barbadosi énekesnő sem akar kimaradni semmi jóból, így nem csoda, ha már többször is próbálkozott a színészkedéssel. 2012-ben a Battlefield nevű játék filmváltozatában szerepelt, de a Valerian és az ezer bolygó városában is feltűnt egy kevésbé jelentős szerepben. Legutóbb az Ocean’s 8-ben láthattuk, ahol szintén nem osztottak rá sok feladatot. Riri egy techzsenit alakított, akinek a fő szakterülete a biztonsági rendszerek kijátszása volt. Ha adhatunk egy tanácsot, Rihanna, inkább maradj az éneklésnél.

Justin Timberlake

Volt egy idő úgy 2010 tájékán, amikor azt hittük, örökre elbúcsúzhatunk Justin Timberlake-től, az énekestől, és be kell érnünk Justin Timberlake-kel, a színésszel. Noha 2006-ban megjelent, FutureSex/LoveSounds című CD-je több listavezető slágerrel is megörvendeztetett minket, Justin csak 6 évvel később adta újra éneklésre a fejét. Addig pedig inkább színészként tevékenykedett, így láthattuk őt a Rossz tanárban Cameron Diaz oldalán, A közösségi hálóban és a Lopott időben. Mégsem ezekért a filmekért került fel a listára. A film, amellyel talán a legjobban belopta magát a nézők szívébe a 2011-es romantikus vígjáték, a Barátság extrákkal volt.

 

Justin Timberlake

 

Cher

Cher neve is kézenfekvő a listán, hiszen idén mutatták be legutóbbi filmjét, a Mamma Mia 2-t, amelyben rengeteg ABBA-szám is felcsendült. Chernek annyira bejött a film (bár nem játszott benne hangsúlyos szerepet), hogy gyorsan egy ABBA-számokat feldolgozó lemezt is elkészített. Színészi karrierjének csúcsa a Silkwood című film, amelyért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat 1984-ben, de még ezt is tudta fokozni: 1988-ban egy Oscart is bezsebelt a Holdkórosok című filmben nyújtott alakításáért.

Madonna

Madonna már több évtizede van a zeneiparban, így nem meglepő, ha időközben tett néhány kisebb kitérőt a filmek világába is. Itt van mindjárt 1996-ból az Evita, amelyben Madonna természetesen a címszereplő bőrébe bújt, sőt, még egy betétdalt is rittyentett a filmhez. A 2002-es Bond-film, a Halj meg máskor betétdalát is ő énekli, és a filmben is feltűnik, igaz, erre aligha lehet büszke. Az énekesnő eredetileg Bond-lány szeretett volna lenni, de a filmkészítők szerint ehhez már túl öreg volt a pop nagyasszonya (ne feledjük, mindez 16 éve történt…), ezért be kellett érnie egy jóval jelentéktelenebb szereppel.

 

Madonna

 

Talán a hasonló megaláztatások elkerülése végett foglalt helyet ezután inkább a rendezői székben. A szerelméért a trónról lemondó brit uralkodó, VIII. Edward történetét feldolgozó W.E. vegyes fogadtatásban részesült. Hozzá kell tenni, a legjobb betétdalért járó Golden Globe-ot azért még így is sikerült megnyernie a filmnek – a dalt természetesen maga Madonna énekelte.

Tegdes Péter

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb