Hírek

Szlovéniában szinte házasodhatnak az azonos nemű párok

Pénteken lépett életbe a törvény, ma pedig már meg is volt az első leszbikus esküvő az ország második legnagyobb városában, Mariborban. Bár nagyon hasonlít hozzá, ez azonban még nem az igazi: az örökbefogadás kivételével ugyanazok a jogok illetik meg az azonos nemű párokat is, mint a heteroszexuális párokat, azonban a törvény szerint ez nem nevezhető házasságnak. A szlovénokat ez azonban a jelek szerint nem zavarja:

„Nagyon örülünk és büszkék vagyunk rá, hogy nálunk lesz az első esküvő. Úgy gondoljuk, hogy az ilyen házasságok fontos lépést jelentenek egy befogadó társadalom felé, ahol az embereknek azonos jogai vannak”

– idézi a Reuters Ksenija Klampfert, a második számú szlovén város házasodásügyi illetékesét.

 

A 2016-os Pride felvonulás Ljubljanában. A mindenkori magyar kormány szégyene, hogy mindenhol máshol képesek megoldani kordon nélkül is a felvonulást.

 

2015. március 3-án a szlovén parlament a házassági egyenlőség bevezetése mellett döntött. Az ellenzők azonban, akiket a katolikus egyház és maga a pápa is támogatott, népszavazást kezdeményeztek, amit a parlament először megpróbált megakadályozni. A képviselők nem jártak sikerrel, az alkotmánybíróság döntése értelmében meg kellett tartani a népszavazást, ahol a tervezetet leszavazták.

Ezután döntött úgy a parlament ismét 2016. április 21-én, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek az örökbefogadás kivételével megadják ugyanazokat a jogokat, amivel a házastársak bírnak. Az ellenzők ismét népszavazást szerettek volna kiírni, ez azonban végül nem sikerült.

Az Eurobarometer 2015-ös felmérése szerint egyébként a szlovének 54 százaléka úgy gondolja, hogy egész Európában meg kell valósulnia a házassági egyenlőségnek, míg 40 százalékuk ellenzi ezt.

 

(PinkNews, Index)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb