Utazás

Szlovénia, a szomszédos paradicsom

Ország: Szlovénia

LMBT jogok: 2006 óta bejegyzett élettársi kapcsolat, 2011 óta örökbefogadási lehetőségek

Átlagos nyári időjárás: 25-30 ⁰C közötti átlaghőmérséklet

Időeltolódás: nincs

Utazás: autóval, vonattal, busszal

LMBTQ események, egyéb fesztiválok:

2017. május 24–28. Pink Week Festival

2017. június 23. – július 1. Lent Festival (Maribor)

2017. június 6–17. Ljubljana Pride

2017. november 25. – december 2. Ljubljana Gay and Lesbian Film Festival

Habár senkit nem akarunk eltántorítani attól, hogy egy vérbeli melegbarát paradicsomban töltse a nyaralását valahol a mediterrán térségben, a közvetlen közelünkben fekvő úti célokról sem szabad megfeledkeznünk. Ilyen a tőlünk (talán gondolkodásban is kicsit) nyugatra fekvő Szlovénia, ahol ugyan nem biztos, hogy mindenhol szívesen nézik, ha a nyílt utcán csókolóznak az azonos nemű párok, de az emberek többsége toleránsan viselkedik az LMBTQ közösség tagjaival.

Szlovéniát elsősorban azoknak ajánljuk, akik aktív pihenésre vágynak: a hegyes-völgyes tájak és a hangulatos kisvárosok izgalmas túrákra hívnak. Az első hely, ahová feltétlenül érdemes ellátogatnunk, Maribor. A Dráva partján fekvő település óvárosában egymást érik a műemlékek: a 13. századi gótikus székesegyháztól a régi városfalból megmaradt kőtornyokon át a reneszánsz és barokk házacskákkal tűzdelt belvárosig igazi időutazáson vehetünk részt. A város legnagyobb kulturális eseménye a Lent Festival, amelyen minden évben az opera, a jazz és a balett neves képviselői szórakoztatják a nagyérdeműt, de találkozhatunk pantomimesekkel, akrobatákkal és illuzionistákkal is a fesztiváli forgatagban.

Maribor és Ljubljana után a harmadik legnagyobb város Celje. A település legnagyobb nevezetessége a régi vár, amelynek története a 12. századig nyúlik vissza. A kezdetben elsősorban katonai funkciót betöltő erődöt a 14-15. században kezdték fokozatosan átalakítani, hogy kényelmesebb otthont nyújtson a celjei grófoknak. A 18. századra az épület egyre elhagyatottabbá vált, majd a 19. század végén – felismerve értékét – a stíriai múzeumi szervek elkezdték a renoválását, ami mind a mai napig tart. Celjétől mindössze negyed órára van autóval Laško, ahova a finom sörök kedvelőinek kötelező ellátogatniuk.

A következő állomásunk Ljubljana lehet, amely természetesen – méretéből adódóan – az LMBT élet központja is. A szlovén főváros képének meghatározó elemei barokk belvárosa és a Ljubljanica-folyón átívelő hidak, amik az elmúlt 150 év különböző építészeti stílusainak ékes példái. A városban évente három LMBT témájú rendezvényt is tartanak: a kulturális programokkal teli Pink Weeket, a szokásos felvonulással végződő Pride-ot, valamint egy tematikus filmfesztivált is.

A város különböző pontjain változatos hangulatú melegbarát helyeket találhatunk: az egyetlen kifejezett melegbár az LMBT közösségi tértként is funkcionáló Klub Tiffany, a Pritličje nevű kávézóban pedig koncerteken, valamint tematikus elolvasó- és vitaesteken vehetünk részt, miközben a finom helyi sört kortyolgatjuk. A Savna Gymnasivm nevéből adódóan egy (csak férfiak által látogatható) szauna, amiben a szokásos finn szauna és a gőzfürdő mellett a benne lévő bárban is ismerkedhetünk.

Ha magunk mögött hagytuk a fővárost, akkor belevethetjük magunkat Szlovénia természeti szépségeibe, ugyanis a nyugati országrész területének jelentős részét a Trigláv nevű hegy körüli nemzeti park foglalja el. A hófödte hegyormok ölében pedig több festői szépségű tengerszemre is bukkanhatunk – ezek közül mi kettőt ajánlanánk. A legtöbb ember nem felejti el, ha egyszer látta Bled városát: a csillogó kék tó, közepén a kis szigeten fehérlő templommal képeslapra kívánkozik. A kevésbé ismert Bohinj azonban legalább ennyire gyönyörű, és ott még egy grátisz kőhíd is vezet a helyi tavon álló templomhoz.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin