HírekPride

Szlovákiában még a köztársasági elnök is részt vett egy pride rendezvényen

Zuzana Čaputová szlovák államfő péntek este ellátogatott a pozsonyi Nová Cvernovkában megrendezésre kerülő előadásra, amely a Príbeh geja, príbeh lesby címet viseli. Az előadás a szombaton megrendezésre került Szivárványos Felvonulás egyik kísérőrendezvénye. Villamoson érkezett a helyszínre.

 

Zuzana Čaputová úton a pride rendezvényre | Fotó: TASR

 

Az előadás az LMBTQ-közösség történetein keresztül próbálja bemutatni a közösség tagjainak az életszakaszait.

Čaputová korábban közölte: magán a pride felvonuláson nem vesz részt, ahogy a Büszkék a családra (Hrdí na rodinu) nevű – a nevéből könnyen kitalálható – konzervatív-keresztény kezdeményezés felvonulásán sem. Ugyanakkor hangsúlyozta: tiszteletben tartja minden közösség és kisebbség szabad véleménynyilvánítási jogát, illetve arra való igyekezetét, hogy felhívja a figyelmet a jogaira.

Az említett rendezvényeken Peter Pellegrini kormányfő sem vesz részt. Andrej Danko, a parlament elnöke viszont ott lesz a Büszkék a Családra nevű felvonuláson. Danko elmondta: tiszteletben tartja ezeknek a közösségeknek a jogait, de a határ számára az azonos nemű párok gyermek-örökbefogadásánál van – számol be a felvidéki Új Szó.

Zuzana Čaputová idén június 15. óta északi szomszédunk államfője. A 46 éves nő először azzal vált ismertté, hogy szülővárosában, Bazinban évtizedes küzdelmet folytatott egy tervezett hulladéklerakó ellen, amiért 2016-ban környezetvédelmi díjat is kapott.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb