Nagyvilág

Szkinhedek támadtak egy meleg férfire Belgrádban

Belgrád
Fotó: Vesna Lalić

Késsel szúrtak meg egy 23 éves meleg férfit Belgrád belvárosában hétfőn éjjel. A férfi két barátjával sétált egy közparkban, amikor szkinhedek egy csoportja rájuk támadott. A motiváció a Telegrafnak nyilatkozó forrás szerint egyértelmű homofóbia volt, mivel a G.U. kezdőbetűkkel azonosított áldozat nyíltan meleg.

A támadás hajnali fél egykor történt, G.U.-t súlyos sérülésekkel vitték kórházba, 26 éves ismerősére törött üveggel támadtak, őt az arcsebészetre kellett szállítani. A rendőrség keresi az elkövetőket.

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos határozottan elítélte a bűncselekményt. Hangsúlyozta, hogy minden nemű erőszakos cselekmény tiltott a büntetőtörvénykönyv szerint, különösen azok, amelyeket előítéletek miatt követnek el társadalmi csoportok ellen. A biztos szerint a hatóságoknak mihamarabb kézre kell keríteniük a tetteseket, és nagyon fontos, hogy megszűntessék a társadalmi csoportok közötti szakadékokat, az LMBTQ közösséggel szembeni intoleranciát és diszkriminációt.

A bűncselekmény ellen felszólalt többek között a Civil Rights Defenders emberi jogi szervezet is, akik szerint ez az eset is jól mutatja, hogy milyen súlyos problémákkal kell szembesülniük az LMBTQ közösség tagjainak Szerbiában.

Néhány napja a belgrádi pride irodáját rongálták meg ismeretlen tettesek, és az sem az első alkalom volt. Tavaly ősszel pedig több ezren tüntettek az EuroPride megtartása ellen a városban.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin