Nagyvilág

Szivárványzászlók miatt tartóztattak le török egyetemistákat

fotó: Tunahan Turhan/SOPA Images/LightRocket

 

Hetek óta tiltakoznak a török egyetemisták, miután az ország egyik vezető egyetemének, az isztambuli Boğaziçi Egyetem élére a török elnök a pártja egyik emberét nevezte ki. Az így rektorrá vált Melih Bulu közgazdász professzor a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselőjeként is indulni kívánt még a 2015-ös parlamenti választásokon.

A döntés hatalmas ellenállást váltott ki a diákokból, akik szerint a kinevezés nem csak antidemokratikus, de 158 éve nem fordult elő náluk hasonló, mert mindig szabadon dönthettek a rektor személyéről. A tiltakozás nem tetszett a hatalomnak, rendőrök csaptak össze a diákokkal, akik az egyetem egyik épületét is elfoglalták. A tüntető hallgatók körében gyorsan a szivárványzászló vált a tiltakozás egyik szimbólumává.

A hetek óta puskaporos hangulat január 30-án újra felizzott, amikor a rendőrök letartóztattak négy egyetemistát, amiért a hatóság szerint meggyalázták az iszlám legszentebb helyét, számol be róla a BBC. Egy kiállítás keretében ugyanis olyan posztert készítettek, amely a mekkai nagymecset közepén álló Kába szentélyt ábrázolja, négy sarkában pedig a klasszikus szivárványzászló mellett a leszbikus, a transz, valamint a maci zászló is megtalálható. A kép közepére, a szentélyt kitakarva pedig a félig nőként, félig kígyóként ábrázolt Shahmarant, a közel-keleti mitológiai lényt helyezték, ezzel és a magyarázó szöveggel a tradicionális nemi szerepeket kritizálva.

 

fotó: MedyascopeTv

 

Az isztambuli hatóságok szerint mindez „otromba támadás, amely gúnyt űz a vallásból”.

Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdogan elnök tanácsadója szerint „sem a szólásszabadsággal, sem tüntetéseket lehetővé tevő gyülekezési joggal” nem védhető a kifogásolt művészeti alkotás, amiért a törvény előtt kell felelniük az elkövetőknek. Suleyman Soylu belügyminiszter a Twitteren közölte, hogy a képért felelős „4 LMBT deviánst” már le is tartóztatták a hatóságok.

Megjegyzése sokakat felbőszített, és gyűlöletbeszéd miatt a tweet eltávolítását követelik. Ugyanakkor a konzervatív és kormánypárti hozzászólók helyesnek tartják a diákok letartóztatását. A tiltakozó egyetemi hallgatók közössége pedig jelezte:

„Az LMBT-ellenes beszédnek nincs helye Bogazici Egyetemen képviselt értékek között.”

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb