HírekPride

Szivárványszínű zászlót tapostak a kolozsvári pride felvonuláson

Közel négyezren vonultak fel múlt szombaton az LMBTQ-közösség egyenlő jogaiért Kolozsvár belvárosában a Cluj Pride keretében. Az ellenrendezvényen a Noua Dreaptă tagjai megtapostak egy szivárványszínű zászlót – számol be a Krónika.

A harmadik alkalommal megrendezett felvonulás résztvevői a bejegyzett élettársi kapcsolat törvényerőre emelését követelték az azonos nemű párok számára. Lucian Dunăreanu, a megmozdulás főszervezője történelminek nevezte a Cluj Pride megrendezésének napját, mivel szerinte „megmutathatják magukat a világnak” az LMBT-közösség tagjai. A résztvevők (a szervezők szerint pontosan 3521-en voltak a kiosztott karkötők alapján) felvonultak a kincses város központjában: a Deák Ferenc, a Bocskai tér és a Magyar utca érintésével visszatért a tömeg a főtérre.

 

Fotó: Cluj Pride

 

A felvonuláson nemcsak civilek, hanem közéleti személyiségek is részt vettek: Andreas Wolter, Köln alpolgármestere, Pascal Fesneau, Franciaország, valamint Jose Arnaud Uson, Spanyolország tiszteletbeli kolozsvári konzulja.

A Cluj Pride-ot megelőzően rendezte meg a sajnos ugyancsak hagyományosnak számító ellentüntetését a szélsőségesen nacionalista, homofób Noua Dreaptă (Új Jobboldal) szervezet is. A Bocskai téren összegyűlt mintegy 150 tiltakozó éles hangon kifakadt Emil Boc polgármester ellen, amiért engedélyezte a pride felvonulást.

Többen „Kolozsvár nem Szodoma” felirattal ellátott transzparenst emeltek a magasba, ugyanakkor határozottan elutasították a melegek által követelt élettársi kapcsolat legalizálását vagy azt, hogy a homoszexuális párok gyerekeket fogadhassanak örökbe, leszögezve: a család egy férfi és egy nő házasságán alapszik.

Felszólalt az ellentüntetésen Gheorghe Funar, a város egykori, magyargyűlölő polgármestere is, többek között arra emlékeztetve hallgatóságát, hogy éppen június 15-én van a legnagyobb román költő, Mihai Eminescu halálának évfordulója, akit szerinte azoknak a „nemzetsége” gyilkolta meg, akik „kitalálták” a melegek és leszbikusok mozgalmát. A Noua Dreaptă rendezvényének néhány szónoka ezt követően teátrálisan megtaposta az LMBTQ-mozgalom jelképének számító szivárványszínű zászlót.

 

 

„Erdély sokkal toleránsabb az LMBTQ közösséggel szemben”

 

hirdetés
Previous post

Egy „kigyógyult” meleg 10 tuti tanácsa, hogyan ne ess kísértésbe

Next post

Különleges videoklipben bújt elő a Try Guys sztárja