Nagyvilág

Szivárványszínekben rakták ki a család szót a szingapúri pride résztvevői

Több ezer résztvevővel tartották meg Szingapúrban a Pink Dot rendezvényt június 24-én, ami a pride felvonulás helyi megfelelője. Az idei azonban azért volt különleges, mert ez volt az első alkalom azóta, hogy tavaly dekriminalizálták a homoszexualitást a városállamban. A esemény csúcspontja egy közös fényjáték volt, amely során a tömeg úgy állt össze az éjszakában, hogy a család szót adják ki a szivárvány színeiben.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pink Dot SG (@pinkdotsg)

 

„A hatályon kívül helyezés óta számtalanszor hallottuk, hogy meg kell védeni „a családi értékeket” az LMBTQ közösségtől. De mitől védik a családokat? Nekünk is van családunk és szeretjük őket” – mondta Clement Tan, a Pink Dot SG szóvivője. „Az LMBTQ emberek gyakran a saját családjukon belül is egyfajta kisebbségben vannak, és gyakran éppen azok az emberek utasítják el őket, akiknek támogatniuk kellene őket.” A szóvivő arról is beszélt, hogy amikor a közösség tagjai saját családjuk kialakítására törekszenek, akadályokba ütköznek, mert nem illenek bele a hagyományos család fogalmába. Gyakran megkapják, hogy kötelékeik nem méltóak az elismerésre, épp ezért volt felemelő számára látni, hogy a Pink Dot résztvevői kiállnak egy befogadóbb Szingapúrért, amely minden családot ünnepel és támogat, függetlenül attól, hogy hogy azok milyenek.

Távol az egyenlő házasság esélye

Bár Szingapúrban hatályon kívül helyezték azt a brit gyarmati korból maradt paragrafust, amely alapján büntethető volt a homoszexualitás, a törvényhozók egyúttal elfogadtak egy alkotmánymódosítást, amely megerősítette, hogy a házasság egy férfi és egy nő közötti kötelék. A France24 beszámolója szerint a módosítás lényegében elzárta az utat minden olyan jövőbeli próbálkozás elől, amely az egyenlő házasság bevezetését célozza.

Ennek ellenére ha lassan is, de nő az LMBTQ jogok társadalmi elfogadottsága, főleg a fiatalabb generáció körében. Az Ipsos közvélemény-kutató múlt hónapi felmérése azt mutatja, hogy míg tavaly csak a szingapúriak 27 százaléka támogatta, hogy házasodhassanak az azonos nemű párok, ez az arány idén 32 százalékra emelkedett.

A Pink Dot jelmondata ebben az évben az „Egy Szingapúr minden család számára” volt, és az idei kampányfilmet is ennek jegyében készítették el.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin