Hírek

Szivárványos körforgalom épülhet Lengyelországban

 

Szczecin városában, egy bábszínház és egy park közötti kereszteződésben jöhet létre Lengyelország első szivárványos körfogalma. A Nyugat-Európában már megszokott szivárványos gyalogátkelők és azonos nemű figurákkal működő jelzőlámpák mintájára tervezett projekt látványos dacolás lehet a nyíltan homofób kormánnyal.

Az LMBTQ közösséggel való szolidaritás jelképe, hogy már közel háromszáz lakó aláírta a petíciót, hogy a szivárvány színeivel alakítsák át a városközpontban található körfogalmat. A tervezett szivárványos körforgalom a Śródmieście-Północ negyedben színesítené a közterületet, ahol több múzeum, egyetemi kampusz, és divatos kávézó található.

A négyszázezres városban körforgalomból egyébként elég sok van, a német határ közelében fekvő Szczecint ugyanis annak a Georges-Eugène Haussmann bárónak a tervei alapján építették újjá az 1880-as években, aki Párizs urbanisztikai átformálásáért is felelt. Sok a zöldterület, a széles utakon zöld sávok vannak, amelyek megosztják a forgalmat, és sok a körforgalom is.

A városi tanácsnokok elé november 26-án kerülhet az előterjesztés tervezete, mondta a PinkNews-nak a petíciót elindító Mateusz Cyrulewski.

„Nagyon büszkék vagyunk a városunkra. Szczecin egy nagyon toleráns város.”

Azt is kiemelte, hogy a településen számos LMBTQ-barát rendezvényt tartották az elmúlt években, ahogy több pride felvonulást is, de egyedül ebben a városban nem voltak erőszakos események – pedig Szczecin az ország hetedik legnagyobb települése.

Bár a durva homofóbiával kampányoló kormánypárt többséget szerzett a választásokon, Cyrulewski szerint a homofób Jog és Igazságosság párt hiába uralja a parlamentet, a helyi önkormányzatok szintjén nem ez a helyzet. Helyben a kormánypárt rendre leszerepel a választásokon, Szczecin polgármesterét is a Pártnélküli Önkormányzók (Bezpartyjni Samorządowcy) tömörülés adja Piotr Krzystek személyében. Cyruleski éppen ezért bizakodó:

„Jönnek a változások.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb