Kultúra

Szivárványos Coca-Colával vár szombaton a Humen Fesztivál ingyenes fotókiállítása

Bár a Humen Fesztivál szeptember 15-én véget ért, a saját szervezésű kiállítás egészen szeptember 30-ig látogatható az Art9 Galériában. Rögtön három is egyetlen helyszínen, amelyek mindegyike szervesen kapcsolódik egymáshoz.

Az előttünk álló hétvége különlegességét az adja, hogy ezúttal szombaton is, tehát szeptember 21-én is nyitva lesz 14 és 18 óra között a galéria – sőt, a készlet erejéig még szivárványos Coca-Colát is kaphatunk.

A kiállítások szeptember 30-ig ingyenesen látogathatók.

Helyszín: Art9 Galéria
1092 Budapest, Ráday u. 47.

Az Art9 Galéria nyitvatartása
kedd-szerda-csütörtök-péntek: 14:00 – 18:00 óra között. Illetve szeprember 21, szombat 14:00 – 18:00 óra között.

Bővebben a három kiállításról:

SENKIT NEM ÉRDEKEL

Senkit nem érdekel című fotókiállítás a hazai LMBTQ közösség sokszínűségét mutatja meg Bielik István fényképezőgépén keresztül. A különböző nemű, különböző korú, eltérő bőrszínű, vagy épp eltérő élet- és társadalmi helyzetben lévő fotóalanyok a szivárvány ezernyi árnyalatát jelképezik. A képek megmutatják, hogy mindannyian elsősorban emberek vagyunk: bár egyes tulajdonságaink eltérhetnek egymástól, de egy civilizált és normális világban ez a különbözőség senkit nem érdekel – hiszen csak az ember számít.

Bielik István: A szír polgárháborúban készített fotósorozatáért 2014-ben a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját nyerte el, de fotóriporterként tudósított a kelet-ukrajnai konfliktusról és az Európán átívelő menekültválságról is. 2018-ban elnyerte a Hemző Károly fotográfiai díjat.

 

Fotó: Bielik István

 

RAINBOW RAILROAD

A világ egyre veszélyesebb hely az LMTBQ közösség azon tagjai számára, akik olyan országokban élnek, ahol a közösséghez tartozni bűncselekmény – tucatnyi országban pedig akár halálbüntetés is kiszabható rájuk. Az ezekből az országokból segítséget kérő emberek száma folyamatosan növekszik. Rutinszerűen tartóztatják le, támadják meg brutálisan, vagy gyilkolják meg az itt élőket. Gyakran nem tudnak hova fordulni, mert a helyi kormány, a média, a rendőrség, az egyházi szervezetek, sőt a családjuk részéről is azt tapasztalják, hogy azok nemhogy tolerálják, de ösztönzik ezt a brutalitást. A Rainbow Railrod segélyszervezet ezeket az üldözötteket segíti; munkájukat és az egyedi sorsokat a kiállítás keretein belül kisfilmekkel mutatjuk be.

Ezekkel a kisfilmekkel arra is szeretnénk felhívni itthon a figyelmet, hogy hálával tartozunk mindazoknak, akik évekkel-évtizedekkel ezelőtt kivívták az LMBTQ jogokat nekünk. Ezeket a jogokat azonban ne vegyük természetesnek, automatikusan járónak, hanem tartsuk emlékezetünkben, hogy ezeket a jogokat egykor emberek és szervezetek harcolták ki – de a világon nem mindenki ennyire szerencsés.

 

Az egyiptomi Ahmedet is letartóztatták a Mashrou’ Leila koncertje utáni razziában, amit a rendőrök szivárványzászlók miatt indítottak

 

KÖZEL/MÚLT

A ma ismert, a jogegyenlőség megteremtését és az LMBTQ emberek elfogadását elősegíteni kívánó fesztiválok előzménye volt itthon a Pink Piknik éves rendezvénye, amit először 1992-ben szerveztek meg. A többször melegbüszkeség-napként, illetve gay pride-ként hivatkozott pikniket 1997 szeptemberében váltotta fel az első valódi felvonulás.

Az elmúlt harminc év magyar LMBTQ történetének ezen korai szakaszát most a Háttér Archívum és könyvtár fotóival és dokumentumaival idézzük meg.

 

1997. szeptember 6. Az első magyarországi pride felvonulás mára ikonikussá vált fotója (forrás: Háttér Archívum)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin