Nagyvilág

Szivárványba borultak a lengyel nevezetességek

fotó: Agencja Gazeta

 

Varsó, Krakkó, Gdansk, Poznań, Wrocław, valamint több kisebb lengyel városban szivárványos kivilágítást kaptak a helyi épületek, szolidaritást vállalva az LMBTQ közösséggel.

A Reuters beszámolója szerint Varsóban az ellenzéki polgármester, Rafal Trzaskowski kezdeményezésére szivárványba borult a város egyik jelképe, az ország legmagasabb épületének számító felhőkarcoló, a Kultúra és Tudomány Palotája is. A Visztula egyik hídját is szivárványos fényekkel világították meg, ez pedig több okból is felkavarta az LMBTQ-aktivistaként is működő filmest, Bartosz Staszewskit. Egy transz aktivista halálára emlékezik, aki egy hídról vetette magát a mélybe, most pedig egyszerűen csak kivilágítják a hidat, de ennél több nem fog történni szerinte. LMBTQ-aktivisták szerint Trzaskowski a szimbolikus gesztusokon túl semmi érdemit nem tesz a közösségért.

 

fotó: Agencja Gazeta

 

Az aktivista Hubert Sobecki is arról beszélt a Reuters-nek, hogy a mostani gesztusnak nagyon örülnek a kisebb városok polgármestereitől, de a fővárosi önkormányzattól ennél többet vártak volna. A varsói polgármesteri hivatalban ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy a koronavírus-járvány miatt minden más terület háttérbe került.

A lengyel kormánypártok évek óta az “LMBTQ-ideológia” elleni harcot állítják a politikai fókuszba, az ellenséggyártással sikerült is Andrzej Duda elnöknek nyernie a legutóbbi választáson. Bár eddig sikeres volt a homofób politika és a kormánypártok továbbra se akarják elengedni, a hatása korlátozott. Duda győzelme nem sokon múlt, és azóta már az Európai Unió is vont meg pénzügyi támogatást a lengyelországi homofóbia miatt, és a megválasztott amerikai elnök, Joe Biden is elítélte a lengyel homofóbiát.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin