Hírek

Színes programokkal készül az AIDS Világnapjára a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

December 1. az AIDS Világnapja, amelynek keretében Budapesten is több esemény kerül megrendezésre – a Humen és a HIVszures.hu által szervezett Lánchíd-kivilágításról és sétáról részletesebben ITT -, de ezek közül is kiemelkedik a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete által összeállított színes program. Erről és a HIV/AIDS-cel kapcsolatos tévhitekről, fontos információkról beszélgettünk az Egyesület Reproduktív Egészségügyi Szekciójának vezetőjével.

December elsején bolygószerte megemlékeznek az AIDS Világnapjáról. Miért tartjátok fontosnak, hogy ti is eseményt szervezzetek köré?

Magát az eseményt a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének nevében szervezzük. Az egyesületünk fő profilja a gyermekek egészségtudatosságra való nevelése, prevenciós órák és egyéb rendezvények keretein belül. Én személyesen a reproduktív egészségügy szekciójának vagyok a vezetője, ami többek között a szexuálprevenciós órákért felelős. Ezeken a foglalkozásokon az ember mindig rádöbben arra, hogy még mindig mekkora információbeli hiányosságok vannak a fiatalok körében a szexualitásról. Világszerte mintegy 34 millió HIV fertőzött él, és a számuk évente 5 millióval növekszik. Hazánkban körülbelül 7-8000 (más becslések szerint 3-4000) HIV+ lakos van. Rendkívül fontosnak tartjuk ezért a lakosság széleskörű tájékoztatását a betegség lehetséges megelőzési módjairól, esetleges következményeiről az AIDS napi rendezvényünk keretein belül is.

Tapasztalatotok szerint mik manapság a legnagyobb tévhitek a HIV/AIDS körül?

Azt gondolom legelőször azt érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a HIV és az AIDS között. A HIV az maga a kórokozó (Humán Immundeficiencia Vírus), ami különböző módokon a szervezetbe jutva ott szaporodni kezd. A fertőződés után a vírus az immunsejtjeink örökítőanyagába épülve osztódni kezd, elpusztítva azokat, így bénítva le az immunrendszert. A tünetek (azaz az AIDS stádiuma) a megfertőződéstől számítva átlagosan 7-9 év múlva fognak kialakulni banális megbetegedések formájában. Sokan hiszik azt, hogy ha valaki HIV-fertőzött, akkor már az adott személy megérintésével is elkaphatja a kórt, amely egy óriási tévhit a betegséggel kapcsolatban. Magát a vírust jellemzően vér útján (például közös tűhasználattal vagy transzfúzió által, bár hazánkban a vérkészítményeket már szigorúan ellenőrzik), anyáról babára, illetve, ami a legfontosabb, védekezés nélküli szexuális együttlét alkalmával lehet elkapni. Rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy bármely STD ellen (szexuális úton terjedő betegségek) csakis az óvszer véd meg minket!

Hogyan lehet ezek ellen küzdeni?

Véleményem szerint a megelőzés a legfontosabb, amit tehetünk. Újonnan induló párkapcsolatokban, vagy nem állandó partnerek esetén kulcsfontosságú az óvszer helyes használata, hiszen ez az egyetlen olyan fogamzásgátlási eszköz, mely véd a nemi úton terjedő infekciók ellen. Továbbá érdemes ellátogatni szűrővizsgálatokra. A HIV szűrése vérvizsgálattal történik, melyre STD centrumokban, illetve rendezvényünkön is lesz lehetőség. A vizsgálat teljesen anonim és ingyenes. Egy esetleges pozitív eredmény esetén pedig fontos a terápia mielőbbi megkezdése, hiszen a ma rendelkezésünkre álló gyógyszerek állandó szedésével megállítható a vírus osztódása, s bár a szervezetből nem tűnik el, de egy HIV+ személy is élhet ettől teljes értékű életet.

Melyek azok a programok, amik szerinted a szélesebb nyilvánosságot is érdekelhetik, hasznos lehet számukra?

A rendezvényen egész nap ismeretterjesztő előadásokkal várjuk az érdeklődőket, olyan előadók személyében, mint Dr. Szlávik János- infektológus, Dr Zacher Gábor- toxikológus, HIV+ Nagymama, Pusztai Olivér, továbbá szexuális edukációval foglalkozó karitatív szervezetek képviselői is részt vesznek az eseményen, köztük a Háttér Társaság, a Yelon, és a SzexEd program. A gyermekek számára Teddy-maci foglalkozással készülünk, hogy a legkisebbek se unatkozzanak. Ezenkívül DIY AIDS napi kitűző készítésével és flashmobbal szeretnénk még inkább felhívni a figyelmet a betegség fontosságára.

Hol lehet a részletekről tájékozódni?

A részletekről az AIDS nap 2019 nevű Facebook-eseménynél lehet bővebben tájékozódni, magáról a betegségről való informálódásra pedig a www.anonimaids.hu oldalt ajánlom, mint hiteles forrást. Mindenkit szeretettel várunk november 30-án, szombaton 10-től 16 óráig a következő címen: Budapest 1051, Arany János utca 31.

Néhány fénykép a tavalyi programról:

 

HIV-szűrés

 

Beszélgetés Zacher Gáborral

 

Teddy-maci foglalkozás

 

Flashmob

 

Fényképeket készítette: Baksa Gábor

 

Previous post

Felszólította a Budapest Pride a Hír TV-t az áltudományos homofób propaganda befejezésére

Next post

Már a nemzetközi sajtó is Magyarország eurovíziós visszalépéséről cikkezik