Sziget2018

Sziget – Élet a koncerteken túl

A Sziget egyik legfontosabb üzenete, hogy a sokszínűség gyönyörködtet. Ez megjelenik a programkínálatban is: a koncertek végtelen sora mellett megszámlálhatatlan egyéb kulturális program közül válogathatunk idén is: Nagy Utcaszínház, Cirque du Sziget, Múzeumi Negyed, Sátor határok nélkül, Ji Csing labirintus, Sakksátor, TED-Budapest Szalon, és persze a Magic Mirror vár minket.

A környezettudatosság a Re:pohár és az EcoKemping mellett a Nagy Utcaszínház idei előadásában is megjelenik: a brit Wired Aerial Theatre társulata drámai filmes trükköket, vizuális effekteket és lélegzetelállító légi akrobatikát is bevet, hogy AS THE WORLD TIPPED című előadásukban felhívják a figyelmet a klímaváltozás sürgető problémájára. Érdemes az utolsó Nagyszínpados koncert után megnézni az előadást, majd megállni és elgondolkodni egy pillanatra, hogy mi magunk mivel járulhatunk hozzá bolygónk megóvásához.

 

 

Guinea, Marokkó és Kambodzsa varázslatos világa elevenedik meg a Cirque du Sziget idei 900 férőhelyes cirkuszi sátrában. Igazi csemegének ígérkezik az Afrique en Cirque előadása, amely szemet gyönyörködtető fekete akrobaták látványos kunsztjaiból és élő zene egyvelegéből épül fel. Lesz fellépő Ázsiából is, és természetesen a Baross Imre Artistaképző diákjai is színpadra lépnek minden nap a kanadai Samuel Tétreault koregográfiájával.

Aki volt már Szigeten, tudja, hogy a másnapok nehezek tudnak lenni. Ilyenkor könynned időtöltést kínálnak a Vándro Vurstli látványosságai: vásári mutatványok, célbadobó szerkezetek és szemfényvesztések színes kavalkádjából épül fel a káprázat a jelenlévő úri közönség szórakoztatására. A platánfák árnyékában a múlt század fordulójának békés idillje köszön vissza a fesztivál minden napján. Bűvészek, bábszínház, jósok és jövendőmondók, zsonglőrök, artisták, valamint Németország legkisebb óriáskereke várja az érdeklődőket. Mi lehetne jobb gyógyír a macskajajra?

 

Photo: László Mudra http://www.mudralaszlo.hu – Rockstar Photographers

 

Ha viszont a másnapokon is topon vagy szellemileg, akkor irány a Sakksátor, ahol az összes szürke agysejtedre szükséged lesz. A világ minden tájáról érkező fesztivállakókkal mérheted össze a tudásod, vagy akár Magyarország legjobb sakkmestereit is megpróbálhatod megszorongatni a táblán. És hogy ki a Sziget legjobb sakkozója? Az a napi előselejtezőket követően kiderül az utolsó napon rendezett döntőben.

A párkapcsolati, családi és közösségi beavatás, és a szerelmi vagy családi életbe történő beavatkozás interkulturális élményét a Néprajzi Múzeum kiállítása egy nemzetközi lakótérben mutatja be, amelyet Sátor Határok Nélkül névre kereszteltek. Sokszínű kényelem, különböző kultúrákhoz kapcsolódó tevékenységek, műhelyek, játékok, előadások, filmvetítések és folyamatos párbeszéd vár a lakótér helyiségeiben. Idén először az UNICEF Magyar Nemzeti Bizottsága is csatlakozott a szervezőcsapathoz, ők a gyermekjogok és az emberi jogok felől közelítenek a témakörökhöz.

 

Benedek Varga, Rockstar Photographers – 2017.
photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
A Magic Mirror sátor az LMBTQ közösség elmaradhatatlan helyszíne, amely természetesen mindenkihez szól: egyrészt azokhoz, akik otthont és „safe space”-t, biztonságos teret keresnek, másrészt azokhoz, akik szeretnék megmutatni, mennyire fontos számukra, hogy nyitottsággal forduljanak a többi ember felé, és nem törődnek azzal a szűk látókörű megkülönböztetéssel, amely csak hátráltatja az emberek egymás mellett élését. Az esti koncerteket és showműsorokat minden délután Steiner Kristóf angol nyelvű pódiumbeszélgetései előzik meg. Lesznek többek között társadalmi tabutémák az internet útvesztőiből, utazás hétköznapi és korántsem hétköznapi hősökkel a gay szubkultúra szivárványszín mérföldkövein át Budapesttől Bejrúton át Olaszországig, és még annál is tovább.

Számos hazai véleményformálón, aktivistán, művészen túl a nemzetközi porondról itt lesz többek Hassan – drag queen nevén szimplán csak Cupcake –, libanoni színész és performer, aki manapság Berlinben él; feltűnik a pódiumon a Bellaugello Gay Country House megálmodója és alapítója, a brit születésű Alec Furtek, aki Olaszországba álmodott új, szabad életet magának és vendégeinek egy 400 éves farmot meztelenbarát boutique hotellé alakítva. Náluk – ahogy a Magic Mirror sátorban is – egyetlen szabály van: légy önmagad, és hagyd másoknak is, hogy önmaguk lehessenek!

Fenti felsorolás csak szemezgetés a programkavalkádból, úgyhogy ember legyen a talpán, aki könnyedén kiválogatja, mely programokon fog részt venni az idei Szigeten. Egy biztos: mi megpróbálunk segíteni – júliusban ennek jegyében érkezik a Sziget különszámunk, amelyben megpróbáljuk csokorba gyűjteni a legjobb, legérdekesebb, legmeghökkentőbb programokat, és a részletesebb ajánlókkal megkönnyíteni a választást.

Zsebedits Patrik

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb