KultúraSziget2017

Sziget 2017 – 1. rész

Augusztus 9-16. között jubilál a Sziget fesztivál, mely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az idei rendezvényt rekord érdeklődés kíséri hazai és nemzetközi szinten egyaránt, mely nem csak a kifogástalanul összerakott line up-nak köszönhető. A Sziget egy életérzés, amit egyszer az életben mindenkinek át kell élnie.  

Egy zötykölődő mikrobuszban kezdődött minden. Tavasz volt, még nem zöld, de már reményekkel teli. Félúton a főváros és a vidéki helyszín között, egy azóta elfeledett Sziámi-koncertről hazafelé tartva, Müller Péter Sziámi zenész, költő, színházi-filmes ember és Gerendai Károly koncertszervező hosszasan fantáziáltak…” – így kezdődött a történet valamikor 1993 márciusában, és kelt életre még abban az évben, augusztus 19-26. között Diáksziget néven.

A rendezvény hatalmas fejlődését néhány számadat igazán jól reprezentálja. 1993-ban 43 ezer fizető néző érkezett – 2016-ban 496 ezren voltak a Szigeten. 1993-ban az egy hét alatt volt 200 koncert, 80 film és 40 színházi előadás – ma naponta van ennyi program a Szigeten. 1993-ban 26 milliós költségvetésből gazdálkodtak a szervezők – a jubileumi Sziget 6.3 milliárd forintból áll össze. Az elmúlt 24 évben összesen 7 millió 928 ezer látogató volt kíváncsi Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciójára.

A Sziget fesztivál egy életérzés és generációk számára meghatározó közösségi élmény. Felrajzolta Budapestet a nemzetközi fesztiváltérképre, a legmenőbb és legismertebb hazai márka lett, nem kevés bevételt termel az országnak (a Szigetre érkező látogatók több, mint 13 milliárd forintot költenek el Magyarországon), és Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciója lett.

De miről is fog szólni idén a Sziget?
A Nagyszínpad esti sávját a -1. napon a világ egyik legsikeresebb énekesnője, a sok Grammy-díjat bezsebelt P!NK nyitja, az utolsó napon pedig az elektronikus zene világhírű reprezentánsai, a TOP DJ-k legjobbjai, Dimitri Vegas & Like Mike (B) zárja, az immár hagyományos EndShow-val. A köztes napokon fellép Wiz Khalifa (US), a Kasabian (UK), Macklemore & Ryan Lewis (US), a The Chainsmokers (US), a Major Lazer (US), valamint a Billy Talent (CAN), a Biffy Clyro (SCO), PJ Harvey (UK), Rita Ora (UK), Alt-J (UK), a Dubioza Kolektiv (BIH), Tom Odell (UK), a Rudimental live (UK), a Clean Bandit (UK), a White Lies (UK), a Two Door Cinema Club (IRL), Birdy (UK), Jamie Cullum (UK), a Mando Diao (SE), a Metronomy (UK), a The Kills (UK-US) és George Ezra (UK). Két hazai zenekar is felkerült a Dan Panaitescu Nagyszínpadra: a Nagy-Szín-Pad! győztese, valamint a Halott Pénz.

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
A koncertek mellett természetesen a kultúra is nagy szerepet kap. Az egyik legbámulatosabb helyszín a Cirque du Sziget névre keresztelt cirkuszi sátor, ahol világhírű artisták kápráztatják a nagyérdeműt. Ez a programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkusz-produkciókat állít színpadra. Az egyre növekvő érdeklődés kiszolgálására az idei évtől egy majdnem 1000 főt befogadni képes sátrat állítanak fel a szabadtéri színpad mellett.

Idén augusztusban az ifjabb nemzedék képviseletében a Baross Imre Artistaképző tanulói mutatják be legújabb műsorukat minden délután. Ezt a spanyol Compañia Vavel Circus társulatának Garbuix című előadása követi, amelyet már csak azért is nagy kár lenne kihagyni, mert az öt hölgyből álló csapat legalább akkora kuriózumnak számít, mint előadásmódjuk sajátos hangulata. Őket nem is egy, hanem egyből kettő, a legjobbak között számon tartott társulat követi Kanadából: a Machine de Cirque társulat azonos című produkciója, illetve a Cirque Alfonse Barbu című előadása zárja a sátor programját.

A Cirque du Sziget szabadtéri színpadán ezúttal is olyan produkciók kaptak helyet, melyek könnyűszerrel képesek megteremteni azt a különleges hangulatot és egyedi interakciót a közönséggel, ami ezt a helyszínt annyira jellemzi. Itt minden nap 16:00 és 21:00 között nevethetnek és ámuldozhatnak a Sziget-lakók a kenyai The Black Blues Brothers, az olasz Circoriccio és Dario Rossi, vagy éppen a québeci Mr. Banana Show előadásán. A szabadtéri színpad műsorát minden nap fél órás tűzzsonglőr-show zárja.

A negyedszázados fesztivál ezen a nyáron vízre teszi a Cruisint, Budapest legmenőbb hajós buliját augusztus 9. és 13. között. A hajón elsősorban a tánc dominál majd, de kikapcsolódni is lehet 30 nyugágy és 60 babzsák segítségével a napfénytől védett, fedett kerengőn. A hatalmas hajón bőven van hely barangolni, bámészkodni és természetesen bulizni is, hiszen Közép-Európa legnagyobb mozgó táncteréről van szó.

Folytatás következik magazinunk júliusi számában!

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb