Itthon

Szexuális orientációjukról kérdezték a magyarokat

Magyar kutatók vezetésével készült nemzetközi együttműködésben az a tudományos kutatás, amelyben az emberek szexuális szokásait egy nagyszabású, a világ 45 országára kiterjedő kutatásban vizsgálták.

Az International Sex Survey egy online kutatás, amely Bőthe Beáta kutatásvezető (Montreali Egyetem Pszichológiai Tanszék), Demetrovics Zsolt, Koós Mónika és Nagy Léna (ELTE Pszichológiai Intézet), valamint 45 további ország kutatóinak nemzetközi együttműködésével valósult meg. A kérdőívet összesen 82 ezer ember töltötte ki világszerte, és ezen belül közel 12 ezren Magyarországról – számol be a Telex.

Fontos hangsúlyozni, hogy az eredmények a nagy minta ellenére sem feltétlenül reprezentatívak, hiszen az töltötte ki, aki akarta. A magyarországi kitöltők 57,2 százaléka férfi, 41,6 százaléka nő, és 1,2 százalék jelölte, hogy nem-bináris, genderfluid, genderqueer vagy más, nő-férfi binaritással nem jelölhető nemmel azonosul. A kitöltők 99 százaléka cisznemű volt, tehát születéskor megállapított biológiai neme megegyezett azzal a nemmel, mellyel azonosul, míg egy százalék mondta azt, hogy transznemű, vagy nem biztos a nemi identitásában.

A kutatás a szexualitás számos területét vizsgálta, például ki hány évesen szexelt először partnerrel, kinek hány partnere volt életében, ki milyen gyakran maszturbál, milyen rendszeresen szexel párjával, amennyiben párkapcsolatban él.

A kutatás mindezeken felül a szexuális orientációra is rákérdez. Eszerint a magyarországi válaszadók 80,5 százaléka heteroszexuális, 4 százaléka meleg vagy leszbikus, 5,8 százaléka heteroflexibilis, 0,4 százaléka homoflexibilis, 5,6 százaléka biszexuális, 1,1 százaléka pánszexuális, 0,7 százaléka aszexuális. Összességében tehát a magyar kitöltők majdnem 20 százaléka jelezte, hogy nem szigorúan heteroszexuális.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb