Humen Film Festival 2017Kultúra

Szerda délelőtt elindult a Humen Film Festival

 

Vetítéssel egybekötött sajtóbemutatóval elkezdődött az idei Humen Film Festival. A sajtó képviselői a 2017-es Tom of Finland című filmet láthatták, ami Finnország hivatalos jelölése az Oscar-díjért a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Az életrajzi dráma osztatlan sikert aratott szerda délelőtt, és hogy sokan kíváncsiak erre a filmre, az is jelzi, hogy már alig maradtak jegyek a vasárnapi vetítésre.

 

 

A Humen Film Festival a nagy költségvetésű, közönségsiker darabokra fókuszál idén, amik hazájukban elnyerték a kritikusok és a nézők tetszését is. A filmeken kívül kerekasztal beszélgetések is lesznek a csütörtöki Vörös ördög és a pénteki Théo és Hugo című filmek előtt izgalmas témákban:

– A nyitófilm előtt, szeptember 14-én az érdeklődők beszélgetésen vehetnek részt, melynek témája a meleg szerepek megformálása a filmvásznon és a színházban.
– Szeptember 15-én a Théo és Hugo című film vetítése előtt 20:30-tól HIV és AIDS témájú beszélgetés lesz,  melyen részt vesz Dr. Feiszt Zsófia klinikai szakorvos, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar; Dr. Szabó Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, Dr. Balogh Ádám az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálattól, valamint Bereczky Tamás, HIV pozitív fiatalember is megszólal majd. A beszélgetést Petróczy Zoltán (Lady Dömper) vezeti.

 

A fesztivál ideje alatt a filmeken túl is érdemes figyelni minket, mert különböző nyereményjátékokkal készülünk.

A részletes programot a filmek előzeteseivel megtaláljátok itt, vagy a cikk végén is, a jegyvásárláshoz pedig keressétek fel a Művész mozi honlapját!

Ne feledjétek, ez nem egy filmfesztivál melegeknek, meleg filmfesztivál mindenkinek!

 

 

 

 

Vörös ördög (16)
(Handsome Devil, 2016)
Vetítés dátuma: 2017.09.14. 20:00

 

A tizenhat éves Ned minden igyekezete ellenére sem tudja meggyőzni apját és mostohaanyját, hogy ne egy olyan bentlakásos iskolába küldjék, ahol a rögbi nem sport, hanem egyenesen vallás. A fiú egyedi ízlésével, magának való természetével és furcsa viselkedésével meglehetősen kilóg a sorból, és hamar az iskolatársak célpontjává válik. Az új tanév sem kecsegtet semmi jóval, ráadásul érkezik egy új tanuló, Connor, aki a rögbicsapat legnagyobb reménysége, és akit Ned szobatársának osztanak be. A két fiú nem is lehetne különbözőbb egymástól, közös életük döcögősen is indul, azonban hamar kiderül, hogy egyikük sem találja a helyét a konzervatív és csökönyös közegben. A sorsközösség barátsággá válik, amelynek sok kihívással kell megküzdenie.

 

 

 

Ártér (16)
(Esteros, 2016)
Vetítés dátuma: 2017. 09.15. 18:45

 

A tizenéves koruk elején járó Matias és Jeronimo minden nyarat az argentin tengerparton tölt Jeronimo szüleinek nyaralójában. Az önfeledt szórakozás és a gyermeki játékok idővel új fordulatot vesznek: fizikai vonzalom kezd kibontakozni köztük, azonban kiteljesedésére már nincs lehetőség, mivel Matias apja új munkát vállal Brazíliában, és viszi magával családját is. Tíz évvel később, az immár tudományos pályára lépett, konzervatív Matias újdonsült barátnőjével visszatér ifjúkorának helyszínére és véletlenül újra összetalálkozik a bohém életet élő és melegségét nyíltan vállaló Jeronimóval. Hamar kiderül, hogy bár két teljesen eltérő világban élnek, a vonzalom nem szűnt meg közöttük. Úgy döntenek, kettesben töltenek néhány napot a tengerparti nyaralóban, ahol közös élményeik felelevenítése mellett azt is eldönthetik, hogyan tovább.

 

 

 

Théo és Hugo (18)
(Théo et Hugo dans le même bateau, 2016)
Vetítés dátuma: 2017.09.15. 20:30

 

A magánéletben is egy párt alkotó rendezők, Olivier Ducastel és Jacques Martineau szokatlan romantikus drámája másfél óra történéseit követi nyomon. Théo és Hugo egy szexklubban, egy orgia részeseiként találkoznak, és a túlfűtött közegben nem várt intimitást élnek át közösen. Az élmény után együtt sétálnak az éjszakában, és a néptelen párizsi utcákon a valóság hirtelen szakad rájuk. Meg kell válaszolniuk egyszerűnek tűnő kérdéseket: akarnak-e többet tudni a másikról? Érdemes-e megbízni a másikban? A hajnallal együtt beköszönt majd a szerelem?
A rendezőpárost ez utóbbi kérdés foglalkoztatta leginkább, egy szerelem kezdetét, annak is a legelső pillanatait kívánták megragadni. A jelek szerint sikerrel, ugyanis a 2016-os Berlinale Panorama szekciójában bemutatott Théo és Hugo című filmjükért elnyerték a legjobb LMBTQ filmnek járó Teddy-díjat.

 

 

 

A világ közepe (16)
(Die Mitte Der Welt, 2016)
Vetítés dátuma: 2017.09.16. 18:15

 

A 17 éves Phil éppen hazatér a nyári táborból. Anyjával és ikernővérével egy régi villában élnek, de a település többi lakójával szinte semmilyen kapcsolatuk sincs. A szomszédok túl különcnek tartják Phil családját, az anyjáról azt rebesgetik, képes beszélgetni az állatokkal. A fiú nem veszi észre, hogy távollétében valami megváltozott anyja és testvére között, akik nem állnak szóba egymással. Phil inkább legjobb barátnőjével tölti az idejét, amíg új osztálytársa nem akad, a titokzatos Nicholas, akibe beleszeret. Ekkor indul az érzelmi hullámvasút a fiú életében: egyszerre kell kezelnie a családi problémákat, barátnője féltékenységét, valamit az új szerelmet.
A film Andreas Steinhöfel azonos című ifjúsági bestellere alapján készült, a számos irodalmi díjat besöpört regény a felnőtté válás és a kamaszkor nehézségeit, valamint a boldogság keresését állítja középpontba.

 

 

 

Egy fagyott virág (18)
(Ssanghwajeom, 2008)
Vetítés dátuma: 2017.09.16. 20:30

 

A képi világában aprólékosan kidolgozott Egy fagyott virág egy tőlünk távoli és egzotikus világba vezet. A hazájában közönségsikernek számító, hatalmas költségvetéssel készült látványos királydráma tobzódik az erőszakban és a testiségben. A valós eseményekből merítő film a XIV. század közepén, a Koreát uraló Korjo-dinasztia végóráiban játszódik. Egyes vidékeket rablóbandák uralnak, a tengerparti területeket japán kalózok fosztogatják, miközben Kongmin király helyzete egyre reménytelenebb. Reformjaival sok ellenséget szerzett a helyi nagyurak között, ráadásul a kínai császár kegyéből is kiesni látszik. Uralkodásának záloga egy vér szerinti örökös lehetne, azonban a saját neméhez vonzódó király egy ujjal sem ért soha hitveséhez. A király saját testőrpanacsnokába szerelmes, akit még gyerekként hozatott palotájába és akit ágyasának nevelt. Hogy mentse hatalmát és szerettei életét, fájdalmas megoldást talál: parancsba adja szerelmének, hogy ő háljon a királynővel.

 

 

 

Tom of Finland (16)
(Tom of Finland, 2017)
Vetítés dátuma: 2017.09.17. 20:00

 

Finnország egyik leghíresebb alakja még művésznevében is hazáját idézi. A Tom of Finland néven alkotó Touko Valio Laaksonen (1920-1991) ikonikus figurája a queer kultúrának. Több mint négy évtizedes pályafutása alatt körülbelül 3500 rajzot készített, szereplői pedig rendre hipermaszkulin férfiak. A művészettörténészek ma már a homoerotikus képzőművészet legmeghatározóbb alakjaként tartják számon, pedig 19 éves korában csak saját szórakoztatására kezdett rajzolni. A második világháborúban is szolgáló Laaksonennek karrierje során a cenzúrával is meg kellett küzdenie, mire a meleg mainstream csúcsára érve saját kiadót hozhatott létre műveinek.
Életéről most az egyik legsikeresebb finn rendező, a csak kasszasikereket jegyző Dome Karukoski készített egészestés mozifilmet, ami egyben Finnország Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

 

 

Jegyvásárlás online a Művész mozi honlapján, vagy személyesen a mozipénztárban.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin