Egészség

Szépségápolás tabuk nélkül – Lássuk a lábakat!

Noha egyre több férfi számára válik egyre fontosabbá a szépségápolás, még mindig vannak olyan tabunak számító területek, mint például a lábápolás. Nem, most nem a mozgás miatt megkeményedett lábbőrre gondolunk, hanem egy ennél sokkal kényesebb témára: a körömgombára.

Bár keveset beszélünk róla, a körömgomba-fertőzés Magyarországon népbetegségnek számít,  a lakosságnak legalább tíz százaléka küzd vele. A köröm és a bőr közötti területet érintő fertőzés nemcsak esztétikailag kellemetlen látvány: az öltözőkben is kínos perceket élhetünk át a körömgombának köszönhetően, ugyanis az egyik leggyakoribb velejárója a lábszag és a körömlemez elszíneződése. Megelőzni könnyű, gyógyítani azonban annál nehezebb a körömgombát, ezért is fontos beszélni róla, hogyan védhetjük ki a fertőzést. Ha pedig már késő, és te körmeid is elszíneződtek és megvastagodtak, megoldást kínálunk a problémára.

 

 

Mi okozza, honnan veszed észre?

Mivel a meleg, nedves környezet kedvez leginkább a fertőzésnek, a szoros, rosszul szellőző cipők és a műszálas zoknik okozta lábizzadás a leggyakoribb okok között szerepel a körömgomba kialakulásában. Ügyelni kell az edzőtermekben, uszodákban is, ezeken a helyeken a nyirkos, fülledt levegő is kedvez a gombáknak. A cukorbetegség és egyéb anyagcserezavarok következményként is kialakulhat a fertőzés, de a lábboltozat statikai hibái is eredményezhetik. A körömlemez megsérülésekor is könnyen előfordulhat a fertőződés, ezért ilyenkor kiemelten kell ügyelni lábunk higiéniájára.

Hogyan előzd meg?

Az uszodákban, gyógyfürdőkben, szaunákban, sőt még a szállodai szobákban is ajánlatos, hogy saját papucsot viselj. Ha az izzadós típusba tartozol, fontos a jól megválogatott, száz százalék pamuttartalmú zokni és a légáteresztő cipő, így ugyanis megakadályozhatod, hogy a lábad belefülledjen a lábbelidbe. Amilyen hamar csak lehet, szabadulj meg a zárt, szoros cipőktől, átizzadt zokniktól. Fürdés, zuhanyzás után ügyelj rá, hogy teljesen szárazra töröld a lábujjaid közötti részeket is. Ha valamelyik családtagod is megfertőződött, ajánlott a kád vagy a zuhanyzó rendszeres fertőtlenítése, és a fürdőszobai textileket is jó, ha kifőzöd és kivasalod, így szabadulhatsz meg legbiztosabban a kórokozóktól. Hasznos tanács, hogy még véletlenül se használd más körömvágó ollóját, különösképpen olyanét ne, aki maga is lábgombától szenved.

Kezelés

Amennyiben a fenti tüneteket észleled, mindenképpen keress fel egy bőrgyógyászt, mivel a körömgomba magától nem gyógyul, éppen ellenkezőleg: további gombás fertőzések kiindulópontja lehet, könnyen átterjedhet a többi, még egészséges körmödre is. Sajnos egy nagyon makacs fertőzésről van szó, amit nehéz teljesen megszüntetni, ha viszont nincs száz százalékosan kezelve, néhány gombafonal is elég hozzá, hogy kiújuljon a fertőzés. Éppen ezért sok esetben kombinált kezelés szükséges: nemcsak helyi kezelés, de gyógyszer is szükséges, hogy búcsút intsünk a problémának.

 

 

Hogyan segít egy szakember?

Az orvosi vizsgálat általában dermatoszkóppal, egy leginkább nagyítóra hasonlító eszközzel, illetve mintavétellel történik. Amennyiben megállapították a diagnózist, megkezdődhet a kezelés, amit egy lábápoló szakember, vagyis pedikűrös végezhet el. Ilyenkor a beteg körömlemezt elvékonyítják, majd helyi kezelésként amorolfin tartalmú körömlakot tesznek rá, melyekből több változat is létezik és használható, gyógyszertárakban is beszerezhető. Bár az ilyen szerek többségéhez mellékelnek egy kis reszelőt, hogy akár otthon is le lehessen reszelni a beteg körömrészt, ez a szakemberek által nem javallott. Egy pedikűrös sokkal precízebben és gyorsabban tudja orvosolni a problémát.

Ha te is körömgombával küzdesz és szeretnéd profikra bízni a megoldást, válaszd a Balzac utca és a Szent István park kereszteződésénél található Royal Esztétikai- és Pedikűr Szalont, ahol megbízható és diszkrét kezelésben lesz részed.

Ne higgy a csodaszerekben!

A különböző honlapokon többféle alternatív gyógymóddal és csodaszerrel is kecsegtetnek, azonban nem érdemes mindent elhinned, amit olvasol. Sőt! Több helyen is azt írják, hogy a teafaolaj, az ecet, az almaecet vagy a szódabikarbóna csodákat tehet, ez azonban nem igaz. Hiába állítják a fokhagymáról, grapefruitmag-olajról vagy joghurtról, hogy megoldást jelenthet a problémára, legfeljebb csak átmeneti és felszínes eredményeket érhetünk el velük –  ha egyáltalán bármennyit is javítanak a helyzeten.

Egyre elterjedtebb a lézeres körömgomba-kezelés, amellyel valójában nem pusztítják el a köröm alatti gombát. A lézeres terápia hatékonysága orvosilag nem igazolt.

Tegdes Péter

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb