Hírek

Szenátorok követelik a járvány miatt, hogy a melegek is adhassanak vért

 

Nagyot változott a világ az elmúlt negyven évben. 1983-ban, az AIDS-krízis idején, pár hónappal azután, hogy két kutatócsoport AIDS-betegekben felfedezte a HIV-vírust, az Egyesült Államok egészségügyi vezetése egész életükre eltiltotta a meleg és biszexuális férfiakat a véradástól. Akkoriban a HIV-tesztek még igen kezdetlegesek és költségesek voltak, és többször előfordult, hogy valaki vérátömlesztés során fertőződött meg. Ennek megelőzésére a legegyszerűbb megoldásnak a legkockázatosabb csoportnak, a meleg férfiaknak a véradásból való teljes kizárását tekintették.

2015-ben aztán enyhítettek a szigoron, ugyanakkor egy 12 hónapos ablakperiódust kötöttek ki. Azaz a véradást megelőző egy évben nem lehetett a véradó férfinak szexuális kapcsolata egy másik férfival, függetlenül attól, hogy egyébként HIV-fertőzött-e.

A nemzetközi gyakorlat nagy szórást mutat, Franciaországban 4 hónap, Kanadában 3 hónap az ablakperiódus. Magyarországon szintén egy évet írnak elő, ahogy Csehországban, vagy Finnországban is, míg például Olaszországban, Spanyolországban, vagy Lettországban nem tesznek különbséget a szexuális orientáció alapján a véradásnál. (Érdekes módon Lengyelországban és Oroszországban sem.)

Ahogy egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány, az NBC tudósítása szerint 15 amerikai szenátor közös levélben sürgeti az USA egészségügyi vezetését, hogy vizsgálja felül az elavult és stigmatizáló gyakorlatot. Szerintük az érvényben lévő szabályozás nincs összhangban az orvostudomány fejlődésével.

„Minden lehetséges lépést meg kell tennünk, hogy biztosítsuk az ország vérellátását ezekben a kritikus időkben.”

Hangsúlyozzák, hogy tudományos szempontból megalapozott, az egyéni kockázaton alapuló, és az összes potenciális egészséges véradót magában foglaló véradási szabályzatot támogatnak. Ahogy arról március 19-én saját szakemberei is tájékoztatták Donald Trump elnököt, a koronavírus miatti társadalmi izoláció nyomán kritikus szintre csökkent a véradók száma. Az amerikai Vöröskereszt napi 86 ezerrel kevesebb véradót regisztrált, ezért arra emlékeztetik az amerikaiakat, hogy egy véradással három életet lehet megmenteni.

 

Tammy Baldwin

 

A politikusok levelét az a Tammy Baldwin jegyzi, aki a Kongresszus első megválasztott nyíltan LMBTQ tagja. Baldwin munkája is hozzájárult ahhoz, hogy 2015-ben megszűnt a teljes életre szóló tiltás. Most az aláírok között ott vannak a demokrata elnökjelölt szenátorok, így Elizabeth Warren massachusetts-i és Bernie Sanders vermonti szenátorok is. Az időablak teljes eltörlését szorgalmazza Colorado állam első nyíltan meleg kormányzója, Jared Polis is. Ő régóta a jelenlegi szabályozás ellenzője, 2015-ben a Reuters-nek nyilatkozva felhozta, hogy a monogám kapcsolatban élő meleg férfiak nem adhatnak vért, ellenben az éves szinten akár száz alkalmi kapcsolatot is letudó heteroszexuális férfiak azonban igen.

Az előzetes becslések szerint évente 360 ezer plusz véradót hozhatna, ha a potenciális rizikófaktorokat szűrnék ki a meleg férfiak helyett. Az egészségügyi kormányzat név nélkül nyilatkozó képviselője a Washington Blade-nek elmondta, hogy változatlanok a meleg és biszexuális férfiakra érvényes véradási szabályok. Tisztában vannak a vérkészletek drámai csökkenésével, és a járványhelyzet változásával hozzák meg a döntéseiket.

 

 

A Fehér Ház Rózsakertjében emlékezne a transzfób gyilkosságok áldozataira az elnöjelölt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb