Kultúra

Szélsőségesek ostromolták meg a mozit az Oscarra nevezett grúz melegfilm miatt

 

Több száz szélsőjobboldali tüntető csapott össze a rendőrökkel és a moziba bejutni próbáló közönséggel az And Then We Danced című film grúziai bemutatóján.

Grúzia fővárosában, Tbilisziben az Oscar-díjra nevezett film bemutatását próbálták megakadályozni a szélsőségesek. A grúz-svéd koprodukcióban készült drámát Tbilisziben forgatták, rendezője a grúz gyökerekkel rendelkező, de Svédországban élő és alkotó Levan Akin rendező, a film pedig az erősen férfiközpontú és konzervatív országban egy meleg táncosról szól – ezzel pedig Grúzia első LMBTQ-témájú mozifilmjének számít.

Az And Then We Danced című filmet a kritikusok a Szólíts a neveden című dráma grúz párjának tartják. Ezt a filmet nevezte Svédország az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A filmet eredetileg az idei Humen Fesztivál keretein belül is bemutatták volna, ám a nemzetközi terjesztésért felelős svéd forgalmazó végül nem tudta megoldani a jelenlétet a szeptemberi budapesti rendezvényen.

A filmet Grúziában erősen támadja a helyi ortodox egyház, ahogy az ország ultrakonzervatív csoportjai is, felháborítónak minősítve a témáját. És főleg azt, hogy a film szerint léteznek meleg grúz férfiak.

Éppen ezért tegnap este több száz dühödt tüntető próbálta megakadályozni a grúz fővárosban, hogy az Amirani moziban bemutassák a filmet. A szélsőségesekből álló tömeg ellen a rohamrendőrséget is be kellett vetni, mert kövekkel és petárdákkal dobálták a moziba tartó nézőket. Az „Éljen Grúzia!” és a „Szégyen!” kiabálásokkal fogadták a moziba igyekvőket, miközben egy ortodox pap egy lángoló szivárványzászló felett imádkozott.

 

 

A mozi ostromában többen megsérültek, köztük a grúz LMBTQ aktivista, Ana Subeliani is. Facebook-bejegyzésében azt írta, a rendőrség nem csinált semmit, és hogy őt és barátait súlyosan bántalmazták. A helyi közösségi médiában a mentőben vérző aktivista képe szélsebesen terjed.

 

 

A mozi ajtajait végül le kellett zárni, hogy megóvják a bejutott nézőket. A vetítés után a rendőrök kísérték őket el a helyszínről, és a grúz belügyminiszter szerint 11 tüntetőt tartóztattak le, amiért nem engedelmeskedtek a rendőri felszólításnak.

 

 

Egy másik grúziai városban, Batumiban is megpróbálták a tüntetők megzavarni a vetítést, ott az Appollo moziban tojásokat és petárdákat dobáltak a mozi bejáratánál.

A PinkNews beszámolója szerint a filmmel kapcsolatos feszültség a bemutató előtti hetekben kezdett nőni, amikor a helyi politikusok és vallási vezetők is megszólaltak a filmmel kapcsolatban. Az Alt-Info nevű nacionalista csoport például egy videóval buzdította tüntetésre a követőit, azt állítva, hogy a film része a konzervatívok és liberálisok közötti ideológiai háborúnak.

A belügyminiszter a bemutató előtt a szólásszabadságra és az önkifejezés jogára hivatkozva közölte, hogy biztosítani fogják a közrendet, és mindenkit felszólított a törvények betartására.

A rendező, Levan Akin is fenyegető üzeneteket kapott, de nem volt hajlandó lemondani a vetítéseket. A támadás után ezt írta a Facebookon:

„Abszurd, hogy azoknak, akik mozijegyet vettek, bátornak kell lenniük és vállalniuk kell a zaklatás vagy a támadás veszélyét csak azért, mert elmennek megnézni egy filmet. Ezt a filmet szeretettel és együttérzéssel készítettem. Ez az én szerelmeslevelem Grúziának és az én örökségemnek. Ezzel a történettel szerettem volna visszakövetelni és újraalkotni a grúz kultúrát, hogy az mindenkié lehessen, ne csupán egyes csoportoké. De sajnos azok a sötét idők, amiket élünk, és a zajló tüntetések éppen azt bizonyítják, milyen létfontosságú, hogy minden lehetséges módon ellenálljunk ezeknek a sötét erőknek.”

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb