Kultúra

Szaúd-Arábia beengedi az LMBTQ témájú sorozatokat

Szexoktatás / Netflix

 

Zöld utat kapott a Netflix, és a mindenféle LMBTQ tartalmat cenzúrázó Szaúd-Arábiában elérhetővé válnak az olyan sorozatok is, mint a Narancs az új fekete (Orange is the New Black), a Meleg szemmel (Queer Eye) vagy a Szexoktatás (Sex Education). Erről a streaming-szolgáltató társigazgatója, Reed Hastings beszélt a CNN-nek, ugyanakkor elismerte, ehhez “kellemetlen kompromisszumot” kellett kötniük.

Ne feledjük, ezek a sorozatok egy olyan országba érkeznek, ahol idén még teljesen betiltották a Pixar animációs filmjét egyetlen szó miatt. Az Előre című filmben ugyanis az egyik női mellékszereplő utalt arra, hogy azonos nemű párja van. (Mielőtt a szaúdiak maradiságán élcelődnénk, tegyük hozzá, hogy a hazai forgalmazó itthon is gondosan eltüntette az utalást a magyar szinkronban.)

A szaúdi hatóságok látszólagos nagylelkűségének persze ára van. A mostani engedékenységért cserébe a Netflix vállalta, hogy az országban nem teszi elérhetővé Hasan Minhaj humorista Pimasz patrióta című műsorának egyik epizódját. Történetesen éppen azt, amelyben Mohammad koronaherceget, az ország tényleges irányítóját kritizálja. A herceg eltünteti vélt vagy valós ellenségeit, és az eszközökben sem válogat – az ő parancsára végezhetett egy különítmény Dzsamál Hasogdzsi újságíróval is.

“Nagyon nehéz döntés volt. Végül a kérdéses epizódot a YouTube-on tehettük elérhetővé Szaúd-Arábiában, nem a Netflixen. Ezzel lehetővé vált, hogy minden többi tartalmunk, olyanok is, mint a Meleg szemmel, a Szexoktatás és a Narancs az új fekete elérhetővé váljon Szaúd-Arábiában. Ez egy kellemetlen kompromisszum, és nem olyasmi, amit könnyen hoztunk meg. De összességében úgy véljük, jó lépés volt.”

– mondta Hastings. A homoszexualitás szigorúan tiltott az országban, ahol az LMBTQ emberek börtönbüntetéssel, kínzással, vagy akár halálbüntetéssel is sújthatóak a vallási törvények miatt. Gyakoriak az erőszakos támadások, miközben a hatóságok is vadásznak a melegekre.

Tavaly például két meleg újságíró kért menedékjogot Ausztráliában, mert attól tartottak, hazájukban meggyilkolhatják őket.

 

 

Kivonulhat a Netflix Törökországból, mert a kormány őrjöng egy meleg karakter miatt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin