Utazás

Szárnyalj fennen!

A fapados légitársaságok térhódítása nem csupán utazási szokásainkat rendezte át: nagyobb odafigyelést és felkészülést igényel az utazás előtt, amennyiben valamelyik low-cost légitársaságot választjuk vakációnk megszervezéséhez. Ebben a hónapban ehhez szeretnénk némi segítséget nyújtani nektek ahhoz, hogy a súlyos tízezer forintokkal kiegészülő repülőjegy ne keserítse meg a nyaralás első perceit.

airport_extension_skycourt-photo_08-medium

Tájékozódj, foglalj, utazz!

Míg régebben az általunk előre elképzelt úticélhoz kerestük a repülőjegyet, úgy manapság már többször választjuk a jegy ára alapján az adott célpontot. Így fontos jegyfoglalás előtt alaposan tájékozódni, hogy az adott városban mely légitársaságok üzemeltetnek járatot, ugyanis sokszor nem biztos, hogy a jól bevált és megszokott cég jegye a legolcsóbb. A legegyszerűbb, ha a kereséshez különböző ár-összehasonlító oldalakat hívunk segítségül, itt ugyanis mindent egy helyen, rendszerezve láthatunk. Amit még fontos kiemelnem, hogy legyünk rugalmasak az indulás napját illetően, ugyanis sok esetben óriási eltérések lehetnek a jegyek árában és közben csak egy-két nap, vagy akár pár óra különbség lehet a gépek indulása között.

Drága jegyből olcsó jegy

A légitársaságok nemcsak a poggyászkezelési szabályaikban, hanem az általuk használt repülőterekben is eltérnek egymástól. Első körben azt a legfontosabb megnéznünk, hogy az adott légikikötő milyen távolságra van a belvárostól vagy a szálláshelyünktől, ugyanis elképzelhető, hogy pont a városba való bejutás növeli meg a költségeinket. Így az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen módon jutunk be a városba. Általában több alternatíva (reptéri busz, vonat, metró, helyi buszjárat) közül választhatunk, de erről a legegyszerűbb, ha az adott repülőtér honlapján tájékozódunk. Itt érdemes megemlíteni a repülőgép indulási vagy érkezési idejét, mert egy kora reggeli vagy késő esti járat esetében nem biztos, hogy egyszerűen és olcsón jutunk el a szállásunkig.

Visszatérve a másik nagyon fontos tényezőre, a csomagokra: foglalás előtt nézzük meg az adott légitársaság csomagkezelési szabályzatát. Több esetben az ár tartalmaz egy, a fedélzetre felvihető normál/nagyméretű kézipoggyászt (kisbőrönd), továbbá egy kisebb poggyászt (pl. laptop táska) is. De olyan példával is találkozhatunk, ahol az ár csak az utóbbi, kisméretű táskát tartalmazza. A feladott bőröndökre vonatkozóan nemcsak az árban, hanem a megengedett maximális súlyban is nagy eltérések lehetnek.

A pontos ár összehasonlításához mindenképpen érdemes a foglalást egészen a fizetésig végigvinni, majd az ott kapott összeget feljegyezve megnézni a többi társaság ajánlatát is. Szinte az összes fapados légitársaságnál egyéb, fajlagos költségek is terhelhetik az összeget, mint pl. adminisztrációs vagy hitelkártya-díj.

plane

Indulás előtt is csak okosan!

 A feladott bőrönddel ellentétben a kézipoggyász esetében nemcsak a maximális súlyban, hanem a táska méretében is megkötéseknek kell eleget tennünk, ezért jól gondoljuk át, mit viszünk magunkkal az utazásra. A gép fedélzetére felvinni kívánt folyadékok űrtartalma – ideértve a kozmetikai szereket is – maximálisan 100 ml-re van korlátozva. Ezeket a reptéri biztonsági ellenőrzés alkalmával visszazárható, átlátszó műanyag tasakba kell elhelyezni – ilyen tasakokat a legtöbb repülőtéren biztosítanak az utasok részére.

Az utazás megkezdése előtt véglegesíteni kell az interneten a foglalásunkat és általában a gép indulása előtt maximum 3 órával már rendelkeznünk kell a beszállókártyával. Az online check-in alkalmával lehetőségünk van további csomag hozzáadására vagy egyéb kényelmi szolgáltatások (pl. elsőbbségi beszállás, nagyobb lábterű hely) kiválasztására is. A foglalás véglegesítését követően készül el beszállókártyánk, amelyet kinyomtathatunk, de akár az adott légitársaság mobil applikációjára is letölthetünk. Természetesen ne feledkezzünk meg személyes okmányainkról – személyi igazolvány vagy útlevél – sem, melyek érvényessége nem lehet 6 hónapnál rövidebb.

Szerző: Zsoltee

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb