Hírek

Szaporodnak Berlinben a homofób támadások

Noha vitán felül áll, hogy Berlin nemcsak Európa, de az egész világ egyik legbefogadóbb városa – 2001 és 2014 között maga a főpolgármester is nyíltan meleg férfi volt -, rendőrfőkapitánya, Barbara Slowik egy, a héten megrendezésre került beszélgetésen aggasztó számokat osztott meg a hallgatósággal és a sajtóval.

Eszerint idén január elsejétől szeptemberig 261, az LMBTQ közösség tagjai ellen irányuló bűncselekményt jelentettek. Összehasonlítássul: a tavalyi év ugyanezen időszakában 184-et, az emelkedés tehát jelentős.

 

Pillanatkép az idei berlini Pride felvonulásról

 

A legtöbb homo- és transzfób gyűlöletbűncselekmény Berlin Mitte, Schöneberg, Friedrichschain-Kreuzberg és Neukölln negyedében történt.

A főkapitány hangsúlyozta, hogy valószínűleg nagyon sok incidens marad bejelentés nélkül, következésképpen a hatóságnak sincs tudomása róla. Sajnos a növekedés azonban nem tavaly kezdődött: 2013-ban még csak 50 esetet jelentettek.

Noha a német társadalom nagyon elfogadó az LMBTQ közösséggel szemben – a felnőtt lakosság 70 százalékát egyáltalán nem zavarná, ha gyermekéről kiderülne, hogy meleg vagy leszbikus -, a lakosság azonban mégis egyre megosztottabbá válik, különösen a jövedelem tekintetében és ez egyre több feszültséghez, konfliktushoz vezet.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb