Hírek

Szaporodik Magyarországon a gyűlöletbeszéd egy friss európai LMBTI kiadvány szerint

Közzétette 2019-ről szóló éves jelentését a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ILGA-Europe – számol be a Háttér Társaság. A kiadvány 49 európai és öt közép-ázsiai ország kapcsán számol be az LMBTI személyeket érintő legfontosabb 2019-es fejleményekről.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az LMBTI emberek helyzete összetett képet mutat. Sajnos egyáltalán nem igaz az az állítás, hogy az LMBTI emberek helyzete folyamatosan javulna, sőt, a jelentés megemlíti, hogy 2015 óta Magyarországon a társadalmi elfogadás csökkent.

 

Budapest Pride 2019

 

A hazánkkal foglalkozó fejezet megemlíti Kövér László házelnök homofób nyilatkozatát a gyermekvállalással kapcsolatban és Boldog István frakcióvezető-helyettes Coca-Colával szembeni bojkottfelhívását is. Az európai ernyőszervezet a szexuáis és nemi kisebbségeket képviselő szervezetek elleni támadásokat sem hagyja szó nélkül, ugyanakkor a pozitív fejlemények között említi, hogy a rendőrség gyűlölet-bűncselekmény nyomozati protokollt fogadott el.

Örülünk, hogy az ILGA-Europe közelről figyeli a magyarországi fejleményeket.” – mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. – „Az elmúlt években egyre gyakoribb az LMBTQI emberekkel szembeni gyűlöletbeszéd bizonyos véleményformálói körökben. Egyértelművé kell tennünk, hogy ez elfogadhatatlan magatartás.

Az Éves áttekintés az LMBTI emberek emberi jogi helyzetéről 2020 című jelentést kedden az Európai Parlamentben Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa jelenlétében mutatták be.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb