Hírek

Szándékosan fertőzte meg tíz partnerét HIV-vel egy férfi

Az Edinburgh-ben élő Daryll Rowe-t azzal vádolják, hogy szándékosan fertőzte meg tíz szexpartnerét: a vallomások szerint a férfi minden esetben „hatástalanná” tette a kondomot, amit használt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez pontosan mit jelent (elszakította vagy esetleg le is húzta az óvszert), de a HIV-pozitív brit férfi a hírek szerint csaknem egy tucat embernek adhatta át a vírust.

A fodrászként dolgozó Rowe-t eredetileg „csak” két ember megfertőzésével vádolták, azonban időközben kiderült, hogy sokkal több férfi tapasztalt gyanús viselkedést a részéről aktusaik során. A rendőrség az eljárás során nyilvános felhívást tett közzé, amelyben azt kérték, hogy – anonimitásuk megőrzése mellett – jelentkezzenek mindazok, akiknek kapcsolata volt vele.

 

 

A 26 éves férfit – aki mindent tagad – súlyos testi sértéssel, illetve súlyos testi sértés kísérletével vádolják. A súlyos testi sértést elszenvedő áldozatoknak nem mindig biztosítják a névtelenséget a hatóságok, azonban az ügy jellegére való tekintettel Christine Henson bírónő engedélyezte számukra, hogy arcuk eltakarásával (pl. egy paraván mögül) vagy videofelvételen tegyék meg tanúvallomásukat, ezzel is védve őket.

Ha valaki szándékosan HIV-vel fertőz meg egy másik embert, az Egyesült Királyságban akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújtható. Habár a HIV ma már korántsem az az életveszélyes fenyegetés, amilyen mondjuk az 1990-es évek elején volt, és gyógyszeres kezeléssel meg lehet előzni a vírus továbbadását, egyelőre nincsenek hírek róla, hogy Daryll Rowe is a felelős HIV-betegek körébe tartozna.

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb