Hírek

Svédország hazaküldi a libériai meleg focistát

Andrew Nagbe 2013-ban érkezett Svédországba, mert jelentkezett az egyik stockholmi focicsapatba. A szerződést nem kapta meg, viszont nem tért vissza Libériába, mivel otthon mindenki tudja róla, hogy meleg, az országban pedig illegális a homoszexualitás. Most a svéd állam azon van, hogy hazatoloncolja a focistát.

Andrew Nagbe 2013-ban azért érkezett Svédországba, hogy az első osztályban játszó Umeå FC színeiben focizhasson, de sajnos nem kapta meg a várt szerződést. Ő viszont nem akart visszatérni hazájába, Libériába, mivel a nyugat-afrikai országban még mindig illegális a homoszexualitás. Tartózkodási kérelemért folyamodott, amit a svéd hatóságok megtagadtak tőle.

Ő viszont nem hagyta el a skandináv országot, helyette letelepedett a bevándorlók által kedvelt Södertälje városában, ahol leszerződött a helyi futballcsapattal. 2014-ben a Bevándorlási Hivatal elindította a hazatoloncolási eljárást, amit Nagbe először a Bevándorlási Bíróságon, aztán a Bevándorlási Fellebbviteli Bíróságon támadott meg.

nagbe

Júliusban a stockholmi Pride alkalmából igazoltatták a rendőrök, majd őrizetbe vették, így jelenleg egy menekült táborban várja, hogy kitoloncolják. Mivel megpróbált ártani magának, magánzárkában van, innen adott interjút a svéd Dagens Nyheter című lapnak. “Csak magas szinten szerettem volna futballozni, és meleg férfiként élni, a társadalom részét képezni. De ezek az álmok elszálltak” – mondta.

Ha vissza kell mennie Libériába, akkor nagy valószínűséggel börtönbe zárják, és/vagy megbírságolják, amire elég nagy az esély, mivel Nagbét a homoszexualitása miatt körözi a rendőrség. “A börtönben minden nap bántani fognak és megerőszakolnak mindaddig, míg szabadon nem engednek és el nem hagyom az országot” – tette hozzá.

Andrew Nagbe
Foto: Emil Wesolowski

Michael Persson a svéd Bevándorlási Bíróság tagja úgy nyilatkozott: “Vannak tanulmányaink arról, hogy Libériában zaklatásnak vannak kitéve a homoszexuálisok, de arra nincs bizonyíték, hogy állami visszaélések lennének ezzel kapcsolatban.” A bíróságok pont emiatt, azaz hogy nincsenek kellően alátámasztva Nagbe érvei, utasították el keresetét.

Ha nem kerül elő újabb, meggyőző bizonyíték arról, hogy Nagbe veszélybe kerül, ha visszatér Libériába, akkor augusztus 23-án el kell hagynia Svédországot.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb