Kultúra

Sting – Egy legendás karrier elfeledett kezdete

Kevés énekes van, akinek a karrierjét annyira impozáns számokkal írhatjuk le, mint Stingét. A 67 éves énekes eddigi pályája alatt több mint 100 millió eladott lemezzel, 17 Grammy-, egy Golden Globe- és egy Emmy-díjjal is büszkélkedhet. De vajon milyen út vezetett a világhírnévig? Sting énekesi pályájának kevésbé ismert kezdeti lépéseit mutatjuk be.

Gordon Matthew Thomas Sumner néven, egy csendes észak-angol városban, Wallsendben született, amely arról híres, hogy itt ér véget a római császár, Hadrianus másfél évezreddel korábban épített fala. Sting nagy családban nőtt fel: négy testvér közül ő volt a legidősebb. Szerény anyagi körülmények között cseperedett fel, kiskorában ő segített tejkihordást is vállaló apjának a munkájában.

 

 

Bár felvételt nyert a warwicki egyetemre, és el is kezdte a tanulmányait, egy év után otthagyta az intézményt, hogy tanulás helyett a zene iránti szenvedélyének hódolhasson. Több helyi jazzbandában is játszott, például a Phoenix Jazzmenben, a Newcastle Big Bandben vagy a Last Exitben, példaképei pedig Jimi Hendrix és Jack Bruce voltak.

Ahhoz, hogy fenn tudja tartani magát, nem válogathatott a munkák között: volt építőmunkás, adóhivatali dolgozó, és eladó egy mirelit-üzletben. Végül egy tisztességes szakmát is szerzett: miután beiratkozott a tanítóképző főiskolára, 1974-ben kézhez kapta a diplomáját, majd két évig tanított a cramlingtoni Saint Paul’s általános iskolában. Itt azonban hamar rájött, hogy a tanítás nem az ő világa, és már semmi nem tartotta vissza attól, hogy megvalósítsa álmát és világhíres énekes-dalszerzővé váljon.

Police

Sting a Last Exit együttese egyik newcastle-i koncertjén találkozott Stewart Copelanddel, a Police együttes későbbi alapító tagjával. Stewardnak nagyon megtetszett Sting játéka, ezért felajánlotta a zenésznek, hogy keresse fel, ha Londonban jár. Nem sokkal később Sting így is tett, és a páros Henri Padovanival kiegészülve 1977-ben megalapította a Police-t.

 

Police

 

Ezt követően az együttes szép lassan, de magabiztosan lépkedett egyre előrébb a slágerlistákon, 1981-ben pedig már az első Grammy-díjukat is bezsebelték, amit egy évvel később még kettő követett. 1982-ben pedig még egy Brit Awardot is hazavihettek. Legsikeresebb számuk az Every Breath You Take volt, amit a fiatalabb generáció leginkább Puff Daddynek köszönhetően ismerhet, mivel a rapper 1997-ben feldolgozta a dalt.

Bár az együttes hivatalosan sosem jelentette be a feloszlását, ez 1984-ben, az aktuális turnéjuk után mégis megtörtént. Ezután már csak egy-két ritka alkalommal léptek közösen a színpadra, például 1996-ban, az emberi jogokért küzdő Amnesty International jótékonysági koncertjén.

Különös névválasztások

Stinget még a saját gyerekei is Stingnek hívják, eredeti keresztnevén (Gordon) senki nem szólítja az énekest. A Sting (fullánk) becenevet még a Police előtti időszakban kapta a sztár, akire az akkori bandájának egyik tagja ragasztotta ezt a becenevet, mivel Sting sárga-fekete csíkos pólójában úgy nézett ki, mint egy méh.

Sting első ismertebb zenekarának, a Police-nak (rendőrség) is elég rendhagyó a neve. Az ötlet Steward Copeland fejéből pattant ki, aki egy olyan szóval szerette volna fémjelezni az együttesét, amelyet a világ minden pontján ismernek.

A szólópálya kezdetei

Noha a Police idején is volt rá példa, hogy Sting egyedül állt színpadra és adott elő Police-számokat, szólókarrierbe csak 1985-ben kezdett. Ebben az évben jelent meg The Dream of the Blue Turtles című albuma, amely egészen irigylésre méltó helyig küzdötte fel magát a lemezeladási listákon: az Egyesült Királyságban a harmadik, Amerikában pedig a második helyig jutott, sőt, még négy Grammy-jelölést is kapott.

Az énekes gyakran vállalt szerepet karitatív akciókban. 1984-ben például a Band Aid’s Do They Know It’s Chrismas című számában énekelt több sztárral együtt, hogy a dal segítségével összegyűjtött pénzt az éhínségben szenvedő etiópoknak ajánlják fel.

 

 

Sting szeretett más sztárokkal együtt énekelni. Ezt bizonyítja, hogy a Dire Strait rockegyüttes Money for Nothing című számában is közreműködött, és két duettet is énekelt Phil Collinsszal. Ettől függetlenül a saját számain is gőzerővel dolgozott, a ’80-as években két szólóalbuma is megjelent. A már említett The Dream of the Blue Turtles című lemez után két évvel, 1987-ben adta ki a …Nothing Like the Sun című albumát, amely Shakespeare egyik szonettjéről kapta a címét. A korongon olyan slágerek voltak, mint az Englishmen in New York. A lemeznek elkészült egy rövidebb, spanyol és portugál nyelvű változata is, ez volt a Nada como el sol, melyre öt számot énekelt fel Sting.

A harmincas évei végén járó Sting már több mint egy évtizedes nemzetközi ismertséggel és megannyi díjjal lépett a ’90-es évekbe, amikor a pályája tovább szárnyalt és egészen Magyarországig repítette.

Sting: My Songs című július 2-i koncertjére jegyek most még kaphatók a www.livenation.hu és a www.funcode.hu oldalakon keresztül.

Tegdes Péter

Previous post

Elindult a szavazás a Mr Gay World világverseny indulóira

Next post

Visszavontak egy beteg kislánynak szánt adományt, amiért szülei leszbikusok