Lifestyle

Sportolók, akik az LMBTQ-közösséget is képviselik az idei téli olimpiai játékokon

Február 9. és 25. között a dél-koreai Phjongcshangban rendezik meg a XXIII. téli olimpiai játékokat, ahol 15 sportág 102 versenyszámában 2952-en mérettetik meg magukat. Közülük csupán heten, az összes induló 0,2 százaléka sorolja magát a meleg, vagy biszexuális közösséghez tartozónak. (Trasznemű olimpikonról nem tudni.)

Négy évvel ezelőtt ugyanez a szám hat volt, míg a legutóbbi nyári olimpiai játékokon, 2016-ban Rio De Janeiroban 53. Közülük akkor 19-en tértek haza éremmel.

Vajon e hét versenyzőkre vár e dobogós helyezés a következő két hétben?

Gus Kenworthy – Amerikai Egyesült Államok (freestlye sí)

Második olimpiai megmérettetése, azonban az első alkalom, amikor Gus Kenworthy nyíltan vállalja melegségét. Szocsiból ezüstéremmel távozott és “borzalmasan” érezte magát, amiért titkolózott.

Egy évvel később, 2015-ben bújt elő egy interjúban. Nemrég kijelentette, nem hajlandó részt venni a Donald Trump által az olimpikonoknak szervezett fehér házi fogadáson.

Adam Rippon – Amerikai Egyesült Államok (műkorcsolya)

A 28 éves Adam Rippon 2016-ban lett országos bajnok. Korával 1936 óta ő lesz a legidősebb amerikai műkorcsolyázó, aki először indul az olimpián.

Az Amerikai Egyesült Államok olimpiai delegációját az ország hírhedten homofób alelnöke, Mike Pence fogja vezetni. Rippon elmondta, ha lehetőség adódna, hogy kezet fogjon vele, azzal nem kíván majd élni.

Daniela Iraschko-Stolz – Ausztria (síugrás)

Daniela 2103-ban házasodott össze szerelmével, rá egy évre Szocsiba már nyíltan leszbikus sportolóként érkezett. Ezüst éremmel tért haza.

Nem akarok bújkálni. Soha nem érdekelt, mit gondolnak rólam az emberek” – nyilatkozta akkor.

Eric Radford – Kanada (műkorcsolya)

A kanadai fiatalember szintén második alkalommal vesz részt olimpiai játékokon, de akárcsak Kenworthy, ő is először versenyez nyíltan melegként. 2014 év végi előbújásakor ő volt az első nemzetközileg is ismert aktív műkorcsolyázó, aki coming outolt.

Vőlegénye, Luis Fenero szintén műkorcsolyázó.

Cheryl Maas – Hollandia (snowboard)

Maas Phjoncshangban harmadik téli olimpiájára készül. Kétszeres világbajnok, házas, felesége Stine Brun Kjedlaas egykor szintén snowboardozott. Két gyermeket nevelnek együtt.

2014-ben Szocsiban szívárványszínű kesztyűben versenyzett, így tiltakozva az orosz melegpropagandát tiltó törvény ellen.

Ireen Wüst – Hollandia (gyorskorcsolya)

A biszexuális Ireen Wüst negyedik olimpiájára készül, eddig mindhárom játokról éremmel tért haza, Szocsiban a dobogó legfelső fokán is állt.

Emlékezetes pillanat volt, amikor Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnök megölelte. Párja, Letitia de Jong szintén gyorskorcsolyázó.

Belle Brockhoff – Ausztrália (snowboard)

Brockhoff közvetlenül a Szocsi olimpiai játékok előtt bújt elő, tiltakozásul a már említett orosz törvények miatt. “Büszke akarok lenni arra, aki vagyok és mindarra, amiért megdolgoztam.

Bár nemrég térdsérülést szenvedett, sportkommentátorok éremesélyesként tartják számon.

Barbara Jezeršek – Ausztrália (sífutás)

A szlovén származású Jezeršek harmadik olimpiájára készül, ezúttal azonban már ausztrál állampolgárként.

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb