Egészség

Sportolj otthon és tartsd magad egyensúlyban!

A mozgás igen hasznos kicsiknek és nagyoknak egyaránt, most pedig, hogy a mozgásterünk nagy százalékban leszűkült az otthonunkra, még fontosabb, hogy mozogjunk minden nap legalább 30 percet. Mivel a mozgás fitten tart, erősíti az immunrendszert, és segíti a lelki egészség megőrzését is, ezért különösen érdemes ebben a mindenkinek nehéz időszakban erre is figyelnünk. Ezért is döntöttem úgy, hogy most nem a negatív részeit vesszük át a járványhelyzetnek, és nem is egy sajátsúlyos edzéstervet fogok veletek megosztani, hiszen ilyeneket rengeteg felületen találtok. Inkább fókuszáljunk a lehetséges pozitív hatásokra, mert a pozitív szemlélettel máris elkezdhetjük kidolgozni a bezártság miatt lehetségesen kialakuló levertség egyik legjobb ellenszerét.

 

 

Az edzés

Azzal bizonyára nem árulok el nagy újdonságot, hogy rendszeresen sportolok. A mozgás az életem egyik alappillére, a mindennapjaim része. Békeidőkben rendszeresen járok edzőterembe, futni, biciklizni, túrázni és közösségi versenyekre. Régebben is volt, hogy időhiány, vagy logisztika, ünnepek miatt a lakásban kényszerültem edzeni, de a mostani karantén egy teljesen új helyzetet teremtett számomra is. Mint annyi minden mást, a napi sportot is szűk keretek között kell megszerveznem magamnak. Igazából kihívásként fogom fel és a kreativitásomat hívtam segítségül, így különböző új sajátsúlyos edzésterveket állítok össze saját magamnak és a vendégeimnek is. (Ezeket megosztom a közösségi oldalaimon is, hogy elérhetőek legyenek mindenkinek.) Ugyanis nem szabad, hogy az élet megálljon bennünk, a megoldásokra kell fókuszálni, így könnyebben látjuk meg a lehetőségeket is. Tudom, most arra gondolsz, hogy könnyű ezt mondani. Viszont az tény, ha sportolsz, akkor a lelki egyensúlyt is könnyebben állítod fel, és így leszel kiegyensúlyozottabb és türelmesebb, ami pozitív hatással lesz rád és a közvetlen környezetedre is.

 

 

Új rendszer kialakítása

Minden új helyzet egy új rendszer kialakítását is megköveteli, hiszen az életben csak egy dolog állandó: a változás. Eldönthetjük, hogy mi alakítjuk ki az új életünket, vagy az alakít minket. Rendszerezhetjük, sőt, rendszerezni is kell az otthoni ritmust. Nincs az a folyamatos „sodródás-élmény”, amikor otthon nem tudjuk magunkat utolérni. Ehelyett most jól elkülönítjük a magunkra és a családra, illetve a munkára fordított időt. Érdemes leosztani otthon a szerepeket, az időt még pontosabban beosztani, hogy például ki foglalkozik épp a gyerekekkel, és ki az, aki a munkájával. A jó hír, hogy rajtunk áll, milyen rendszert vezetünk be az életünkbe, és ha vége a #maradjotthon időszaknak, akkor máris egy jól működő és kipróbált struktúra szerint élhetünk tovább. Egyszerűen az a lényeg, hogy megtanulunk tőle tudatosan élni, aminek később a normális körülmények között is a hasznát fogjuk látni.

Reggeli utazás vs. home office

A mostani helyzetben nagyon sokan home office-ra vannak „ítélve”, ami azt is jelenti, hogy nem kell napi két – vagy akár még ennél is több – órát utazniuk a dugóban vagy valamilyen tömegközlekedési eszközzel, ami már önmagában is egy hihetetlen stresszfaktor a megszokott hétköznapokban. Sokszor azzal indul a reggel, hogy valaki felidegesít minket, mert nem úgy vezet, nem figyel a forgalomra. Késésbe kerülünk miatta, ami még tetőzi a stresszhormon-termelődést, és még csak 8:30 van, de mi már fokozott érzelmi állapotba kerültünk kétszer. A tömegközlekedésnek is megvannak a reggeli csúcsban a maga „gyöngyszemei”. Biztosan találkozunk olyan emberrel, akinek a higiéniája nem volt megfelelő, a kellemetlen szagokat pedig csak tetézi egy-egy hangos vagy kiabáló utastárs, és persze ott van az a kategória is, aki szeret másokba belekötni. Többnyire ezek az eszközök levegőtlenek és túlzsúfoltak a reggeli csúcsidőben. Ehhez képest a home office nagy előnye, hogy később kelhetünk fel, van időnk rendesen és közösen reggelizni, amit nem győzők hangsúlyozni a vendégeimnek, hogy mennyire fontos. De a legjobb része, hogy elkerüljük a reggeli stresszt és rohanást.

 

 

Tudatos vásárlás

Egy 2019-es kutatási eredmény alapján Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente, azaz a megtermelt élelmiszerek jelentős hányada kárba vész. Ennek a hulladéknak a nagyobbik része a háztartásokban termelődik. Felmérések szerint az élelmiszer-pazarlás egy kis odafigyeléssel csökkenthető lenne. Úgy gondolom, hogy a mostani helyzetben ez a szám csökkenni fog. Ilyenkor jobban átgondoljuk azt is, hogy mit vegyünk meg a boltban. Kevesebb a felesleges kiadásunk. Megtervezzük, hogy mit akarunk megvásárolni, nem csak úgy beszaladunk valahova, és megvesszük, ami szembejön. Az úgynevezett impulzív vásárlások háttérbe kerülnek, és a tudatosság kerül a helyére, ami nemcsak minket támogat, de a környezetünkre is jótékony hatással lesz hosszú távon.

Remélem, minél többen átgondoljátok a fentieket, és a bezártság sok-sok embert fog rászoktatni a rendszeres testmozgásra, a tudatos vásárlásra, és a szervezett, stresszmentes életre. Legyetek jók, és persze maradjatok otthon is mozgásban!

Majer Reni

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb