KultúraSziget2018

Sosem tudhatod, mi vár rád a következő sarkon – Sétáló utcaszínházak

A Szigeten bármi és annak az ellentéte is megeshet. Zenekarok, furcsa lények, távoli országokból érkezett idegenek lepik meg a legváratlanabb helyeken és időpontokban a Szigetlakókat. Dögös ritmusok, emberi jogok, látszólag mogorva szerzetek Indiából, Baszkföldről vagy éppen Szlovéniából – sosem tudhatod, éppen hol bukkannak fel, vagy mibe csöppensz bele a következő sarkon. Például egy kivetített óriáscsecsemőbe, akinek az arca egy 42 éves pasié. Ijesztő? Próbáld ki, a te arcod hogyan festene rajta!

 

 

• Két, hatalmas ládákat cipelő, sejtelmesen hümmögő, képzeletbeli világból érkezett figura. Fuss? Menekülj? Ugyan, csak a brit Noisy Oyster sétáló előadásába botlottál. Merengő szemeikkel rád is érdeklődve fognak pislogni, néha pedig óriásit tüsszentenek. Azonban ha megállnak, a csomagjaikban rejtőzködő mogorva kis utasok sürgetni kezdik őket.

• Átutazók vagy bevándorlók? Nyolc ember bolyong a Szigeten, mindegyiknél egyetlen bőrönd. Érdeklődők, jóhiszeműnek látszanak, az érzelmeiket nem tartják vissza, azonban semmit sem tudnak az értékeinkről, a szabályainkról, vagy arról, hogyan élünk. Kifinomult és pontos játékukkal utat nyitnak a párbeszédnek a spanyol Kamchátka előadói, te pedig könnyedén a játék részesévé válhatsz, ami egyben kísérlet is: a Kamchátka egy tükör, amiben megláthatjuk, hogyan viszonyulunk a másikhoz, az idegenhez, a tőlünk különbözőhöz.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

• Ha a szívedet, lelkedet adod bele abba, amit csinálsz, minden lehetséges – vallják a francia Nomad Men tagjai, és előadásukkal is ezt is közvetítik. A ritmus lehet ütős vagy fülbemászó, pattogós vagy kitartott, egy biztos: a Nomádok mindig kapcsolódnak közönségükhöz és egymáshoz is. Mosoly, tánc és szeretettel hangolt dobok. Ütős lesz.

• Az ütemet a dobok által diktált ritmus és a tűz fénye adja a baszk Deabru Beltzak Company káprázatos és vad buliján. SU Á FEU című előadásuk új nézőpontból mutatja meg a jól ismert tereket. A társulat több mint egy évig tökéletesítette az előadást: a sajátos zenei világ, a jelmezek, a pirotechnikai eszközök, a világítás és a koreográfia összeállítása mind-mind hosszú csapatmunka eredménye.

• Igazi csemegének ígérkezik az indiai Rajasthan Heritage Brass Band fellépése. Repertoárjuk igazi eklektikus válogatás: rádzsasztáni népdalok, régebbi és mai bollywoodi, és kultikus hollywoodi sci-fi filmzenék feldolgozásai, és más mai, angol nyelvű slágerek átiratai alkotják. Egyébként az indiai fúvószenekarok, a Brass Baják eredete egészen a gyarmatvilág idejére nyúlik vissza, amikor még a brit hadsereg katonazenekarai játszottak a maharadzsák és a kormányzók fogadásain. Mára a Brass Baják az indiai esküvők elengedhetetlen fellépői lettek.

 

 

• Műszálas ruhába bújt két nyolcvan pluszos erkölcscsősz. Bizony, a Vamos Theatre két tagjának a Szigeten sem lesz más a célja, mint hogy vigyázzanak morális értékeinkre. Csak semmi flörtölés, kézen fogva járkálás vagy kivillanó idomok: a kedves nagyik mindenkit figyelmeztetnek, mi a helyes. Persze lazítani ők is szeretnek: ilyenkor utánozhatatlan diszkómozdulatokkal buliznak kedvenc mai slágereikre. Érdemes összefutni velük.

• Előadása során a chilei Mimo Huenchulaf megpróbálja átalakítani az idő múlását. Tarts vele, hogy egy különleges utazás során egy félelmek nélküli világ részese lehess, ahol bármi megtörténhet! Mimo klasszikus és kortárs pantomim mozdulatokat kombinál akrobatikus elemekkel, egyszerre intenzív és improvitazív, mely a közönség és a különböző elérhető tárgyak bevonásával válik minden alkalommal egyedivé és emlékezetessé.

• A Szigeten idén első alkalommal fényinstallációkkal is találkozhattok. Az OCOBU csapata nemzetközileg is elismert: videotérképezéseikkel és interaktív projekcióikkal megjárták már a London-Szingapúr-New Orleans tengelyt, és persze a legnevesebb fényfesztiválokról sem hiányozhatnak. A nézőket aktív résztvevőként próbálják bevonni az alkotásaikba. Érzelmekkel és kreativitással kombinált installációjukkal egy alternatív univerzumba repítenek el – ugyanúgy, ahogy az OGE Group a Forever Young! című projekttel. Náluk kiderítheted, hogyan fest az arcod egy óriásbébi fejére vetítve. Utazz vissza a csecsemőkorba egy rövid időre!

 

Zsebedits Patrik

 

 

hirdetés
Previous post

„Homoszexualitás az állatvilágban” című túrával ünnepli a pride-ot az amszterdami állatkert

Next post

A görögdinnye jótékony hatással van a pénisz méretére