PrideUtazás

Sör, fesztiválhangulat és kellemes múltidézés: Prága Pride 2019

A cseh főváros jelenleg igen felkapott desztináció, és nemcsak a meleg turisták körében. Családok, baráti társaságok, céges bulik és osztálykirándulások számára is remek célpont. Kevesen tudják, hogy a városban a nyolcvanas évek második felében jelentek meg az első, még fél-legális meleg klubok, a kilencvenes években pedig a külföldi melegek is egyre inkább felfedezték a cseh fővárost.

Ha Prága kerül szóba, akkor olvasóink egy részének bizonyára a népszerű Bel Ami ugrik be: a felnőttfilmes cég egyik központja – Szlovákia és Budapest mellett – itt található, George Duroy (eredeti nevén: Lanning Janosov) gyakran forgat és szervez castingokat a cseh fővárosban.

Manapság – a jó városmarketingnek köszönhetően – igen széleskörű a kulturális kínálat, amelyből a kirándulások és a városnézések sem hiányoznak. A prágai Pride idén egy különleges megemlékezés keretében csatlakozik a Stonewall-lázadás 50. évfordulójához. Egyébként a Cseh Köztársaság LMBT történelmének – a vasfüggöny miatt – sajátos jelentősége és hagyománya van – augusztus 5. és 11. között a szervezők erre is szeretnék felhívni a figyelmet. A látványos büszkeségmenet – Pride Parade – augusztus 10-én lesz. A magyar Pride után ott a helyünk, már csak a cseh főváros közelsége miatt is!

 

Fotó: Prague Pride / Milan Mošna

 

Pörgős show és egyedülálló drag queen show-k

A fesztivál sokszínűségét jellemzi, hogy idén a hagyományos divatbemutatók és zenei programok mellett a szervezők az emberi jogokra is koncentrálnak: szabadtéri fotókiállatásokon keresztül ismerhetjük meg a cseh queer-történelmet, a Pride Házban pedig kerekasztal-beszélgetéseket tartanak – a hétnapos fesztivál csaknem 100 különböző programot kínál.

A Prága Pride augusztus 5-én, hétfőn kezdődik majd egy megnyitó koncerttel a Pride Village-ben, amely Prága központjában, a Střelecký-szigeten található, csodálatos kilátással a Nemzeti Színházra, a prágai Várra és a Károly-hídra. A nem mindennapi line-up különböző generációk előadóit foglalja magában, mint például a 80 (!) éves lengyel DJ Wika, azaz Wirginia Szmyt, aki a világ legidősebb lemezlovasa. A hölgy zenei ízlése igen széles: a diszkótól a rumbáig a jazzen át szinte minden stílust képvisel, a fiatalok rajonganak a szettjeiért. A koncert főattrakciója Daniela Sea színésznő, zenész és aktivista lesz, aki Max Sweeney transznemű karaktereként lehet ismerős a The L Word című tévésorozatból – és szerepelt még többek között a nálunk is bemutatott Shortbus című botrányfilmben is. Daniela az ismert svéd DJ Gunn Lundemóval ad majd elő egy különleges szettet. Gunn az elmúlt 9 évben több mint 300 városban lépett fel, járt már Amerikában és számos európai városban is.

Extravagancia és kabaré a köbön

Az extravagancia idén – a Pride Ball formájában – ismét Prágába érkezik: ezúttal a show egy hatalmas sátorban kap helyet a Pride Parkban. Igen gazdag és sokszínű programkínálatra számíthatunk, amelyen a  kanadai elektrohegedű-művész és énekes Denique, az ugandai aktivista zenei csoport, a Rainbow Riots, a brit Lucy Whittaker, az olasz Alex Palmieri, az amerikai gitáros és énekes Jennifer Corday, és még számos előadó gondoskodik a jó hangulatról.

 

Fotó: Prague Pride / Johana Němečková

 

Az egyedülálló transzvesztita és drag queen-műsor mellett az Egyesült Királyságból drag kingek is érkeznek táncosok kíséretében, hogy fergeteges show-val kápráztassák el a közönséget. A Pride Village-ben mutatkozik majd be a cseh drag művészek új generációja is.

A Pride Parade augusztus 10-én, szombaton délután indul a Szent Vencel térről. A prágai főtér rekonstrukciója véget ért, így a karnevál a lenyűgöző Na Příkopě utcán, a palotákkal, nemzetközi üzletekkel és sok fával szegélyezett útvonalon haladhat ismét. A felvonulás a Letna-i Pride Parkban fejeződik be. Ezt követően kezdődik a hivatalos afterparty, a Dirty Dirty Dance Vol 5.

A hajnalig tartó eseményen a legjobb zenékre táncolhatunk nemzetközi DJ-k közreműködésével. A nem mindennapi bulihelyszín az Altenburg 1964 nevű éjszakai klubbá átalakított teherhajó. A különleges hajó a német Boizenburg hajógyárban épült a 60-as években, és eredetileg szén, homok és gabona szállítására használták a Rajna és az Elba mentén. Rekonstrukciója 2017-ben kezdődött meg, jelenleg a Troja hídnál fogadja a bulizni vágyókat. A létesítmény zenei kínálata underground, de az afterparty-ra sokszínű zenei szetteket ígérnek a szervezők. A klub befogadóképessége 400 fő, viszont a szabadtéri részen akár 1200 ember is szórakozhat önfeledten.

A Prága Pride fesztivál augusztus 11-én, vasárnap fejeződik be a hagyományos büszkeségnapi piknikkel, a Pride Village-ben pedig különböző ételekkel és italokkal térhetünk vissza ismét a hétköznapokba vagy józanodhatunk ki a buli után.

Tavaly összesen 92 000 látogató vett részt a fesztiválon: a Pride-on 40 000 ember, míg a Pride Parkban 30 000 ember bulizott a szervezők által közzétett felmérések alapján.

A Pride-ról több információt a www.praguepride.com weboldalon találsz. Kövesd a Prága Pride-ot (Prague Pride) Instagramon és Facebookon is, ahol angol nyelvű posztokat is olvashatsz.

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb