Egészség

Sokkal kevesebb heteroszexuális jár HIV-szűrésre, mint meleg

A brit HIV Testing Week indulásakor közvélemény-kutatást végzett a Terrence Higgins Trust, amelyben azt vizsgálták, mekkora a HIV-szűrési hajlandóság a heteroszexuális, valamint a leszbikus, meleg, biszexuális (LMB) közösségen belül. A különbségek pedig látványosak – számol be a PinkNews.

Míg a megkérdezett LMB személyek 58 százaléka állította, hogy korábban vett már részt HIV-szűrésen, addig ez a szám a heteroszexuálisok között csupán 16 százalék. Annak ellenére, hogy 2019-ben a frissen kiszűrt HIV-pozitívaknak 38 százaléka utóbbiak közül került ki.

 

A fotó illusztráció

 

Az alacsony szűrési hajlandóságban rejlő veszély, hogy a ki nem szűrt, heteroszexuális HIV-pozitív emberekről nagy eséllyel csak a betegség későbbi stádiumában derül ki az állapotuk – amikor az egészségük már nagy mértékben károsodott és akár az AIDS-stádiumot is elérték.

Sajnos a koronavírus-járvány csak tovább rontott a helyzeten, tavaly tavasz óta alaposan megcsappant a szűrésre jelentkezők száma – arról pedig csak a britek 16 százaléka tud, hogy kapható otthon is végezhető HIV-gyorsteszt.

A Terrence Higgins Trust becslése szerint ma az Egyesült Királyságban 6000 olyan HIV-pozitív ember él, aki nincs tisztában a státuszával.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb