Lifestyle

„Sokan gondolják azt, hogy kizárólag róluk kell szólnia az éjszakának”

Erdélyi Ferenc az évek óta óriási sikerrel futó Vibe után a Nr.1-nal új buliba vágott bele az amúgy is túlzsúfoltnak tűnő LMBTQ éjszakai életben. De valóban vannak még lehetőségek bulifronton? Mit kell nyújtania ma egy partisorozatnak egy dizájnos Facebook-coveren felül? És mit rontanak el ma Budapesten a szervezők vagy maga a közönség? A buliszervezővel kényes témákat jártunk körbe. Nagyon őszintén.

 

Néhány éve hallottam egy olyan, elég gonosz mondatot, hogy ha Magyarországon egy meleg nem tudja, mivel foglalkozzon, akkor fodrász lesz vagy buliszervező…
Én ilyen hangokkal nem találkoztam. Lehet, hogy azért, mert nem lettem fodrász (nevet). Szervezőként elkerül a kritika, pedig szívesen meghallgatnék bármilyen észrevételt, mert nyilván hozzám kellene először eljutnia először ezeknek a véleményeknek. De az emberek sokszor azt hiszik, akkor leszünk jóban, ha azt mondják, hogy jó a buli.

Mennyire nehéz Magyarországon ma melegbulit csinálni? Hiszen a társadalmi és politikai közeg nem a legkedvezőbb.
Manapság – pont, mint a Kádár-korszakban – megpróbálnak az egészséges gondolkodást deformáló gondolatokat eladni az embereknek. Nem rózsás a helyzet, igaz, de ahhoz képest valójában virágzik a budapesti meleg élet. Az emberek mernek új helyeket nyitni, új bulikat szervezni, mert egyre szélesebb rétegek igénylik. Azt biztosan tudják „fent” is, hogy nagyon rossz fába vágnák a fejszéjüket, ha elkezdenének piszkálni ilyen helyeket vagy partikat, mert kiderülne, hogy azért van összetartozás a közösségen belül, és a saját soraikban is sok LMBTQ ember van. A Pride is évről évre nő, annak ellenére, hogy mi folyik a politikában.

November 4-én indult el az új bulitok, a No. 1. Mennyire van szükség Budapesten új melegbulira?
Ezt a kérdést fel lehetett volna tenni anno a Vibe-nál is. Jót tesz az éjszakának, ha kialakul egy egészséges verseny. Aztán majd a közönség eldönti, hogy mire van igény. Semmiképpen sem jó, ha egyszereplős egy adott piac. Egyértelmű, hogy mióta van Vibe, sokat fejlődtek az itthoni bulik. És még nincs vége! Én pedig kíváncsian várom a folytatást. Hiszek benne, hogy sem a Vibe, sem más konkurens buli nem tudja még teljesen kiszolgálni a közeget. Ennek tökéletes példája volt a No.1, mert magunk is meglepődtünk, hogy mennyi új arcot láttunk a buliban. Izgalmas volt kiszakadni egy éjszakára az itthon megszokott bulik közegéből.

Mennyire lett sikeres az első parti?
Egyértelműen hiánypótló a sorozat. Mondhatni, teltházas volt az első alkalom, és jók a személyes visszajelzések is. Sokszor hallom, hogy külföldi bulik így, külföldi bulik úgy. Való igaz, hogy vannak kint jó bulik, amiken ráadásul az elektronikus zene játssza a főszerepet, de sokat számít az is, hogy ha külföldön vagy, az újdonság erejével hat minden, és teljesen más a hozzáállásod is mindenhez. Sok jó buli van itthon is, de mi, magyarok nagyon kritikusak vagyunk magunkkal szemben, ami sokszor az élmény rovására megy. A No.1 az első lépésünk afelé, hogy ezen változtassunk, és itthon is megkapjuk ugyanazt a felszabadult életérzést.

 

 

Szóval sikerült elsőre megtalálni a közönséget.
Szerintem abszolút. Legközelebb talán még többen lesznek, mert addigra elterjed a híre, hogy milyen jó volt, megnézik az albumot Facebookon, és azok is lejönnek, akik kételkedtek az új rendezvény sikerében. Sokan csalódtak a szervezésekben.

Miből ered ez a csalódottság?
Nem tartották magukat a szervezők az ígéretekhez. Ha van egy Britney-est, akkor azon például nincs elég Britney. Ezek sokáig nem voltak elég részletesen kidolgozva. Az a baj, hogy ha hibázol valahol, az nem azonnal fog látszódni a bulin, hanem hónapokkal később. A partisorozat közben pedig folyamatosan amortizálódik.

Milyen most az LMBTQ buliközeg Magyarországon? Támogatjátok egymást vagy verseny van?
Az tuti, hogy verseny van, persze lehet, hogy egyszer csak eljön egy kiegyezés (nevet). Sokan gondolják azt, hogy kizárólag róluk kell, hogy szóljon az éjszaka.

Vannak kimondatlan szabályok?
Vannak. Kommunikálunk azzal kapcsolatban, hogy ne legyen ugyanazon a napon például három buli is.

A Vibe óriási siker lett, pedig akkor jelent meg, mikor eléggé lefedettnek tűnt a partiszféra. Mi a Vibe titka?
Mikor megszületett a Vibe, a többi buli már öt-hat éve ment, és az emberekben megfogalmazódott egy igény valami másra, valami újra. A kíváncsiság hajtotta őket. A Vibe ráadásul szakított az addigi bulik attitűdjével és dizájnjával.

Miben szakított? Ha az ember hall arról, hogy lesz új buli, van benne egy félelem, hogy oké, megint ott lesz a Toldiban, majd lesz egy tematikája egy énekesnővel, szép Facebook-coverrel, és annyiban lesz más, hogy az ő estéje Britney-ről fog szólni, míg a másiké Beyoncéról. Jövő hónapban meg cserélnek.
Ezek a tematikák nagyon sok idő alatt forrtak ki. Az elmúlt öt év sorozatai hozták őket divatba, igaz, korábban is jelen voltak, de a ’80-as évek díváiról szóltak, ezek pedig a kétezres évekhez nyúltak hozzá. Lehet változtatni, de nem egyik pillanatról a másikra. Azonban jogos kérdés, hogy miben? Szerintem a kiszolgálás minőségében. Persze hozzá kell tennem, hogy egy buli mégiscsak egy buli, ne támasszunk irreális elvárásokat vele szemben. Szóljon jó zene és legyen jó közönség.

A Vibe egyik nagy ereje Batai Gergely. Ő hogyan jött a képbe?
Geri jó húzás volt a brand szempontjából. Egy barátomon keresztül hozott minket össze a sors, pont akkor, mikor megfogalmazódott bennem a sorozat ötlete. Mindig keresem a tehetséges, karizmatikus embereket, és megkérdeztem, vállalna-e egy házigazda-jellegű szerepet az esteken. Ez bejött az embereknek. Emellett tegyük hozzá, ő egy teljesen új arc volt az éjszakában, nem egy régit hoztunk előtérbe, ami sokat számít.

 

 

Külföldi bulikból mennyire tudsz építkezni? Mi lehet az az irány, amelyet az egész magyar közönségnek át kéne venni?
Folyamatosan alakul a közízlés. Magyarországon ez sokkal komplikáltabb, mint máshol. Sokan próbálkoztak olyan bulikkal, amiknek külföldről hozták be a mintáját, és hosszútávon nem működtek. Azért, mert itthon mindenki konzervatív, még az is, aki azt mondja, hogy nem. Itthon sose lesz egy olyan vasárnapi buli, mint amilyen mondjuk Amszterdamban lehet. Ehhez még sokat kell fejlődnie a közönségnek. De nem is ez a cél, hanem inkább az, hogy olyan tematikát találjon ki az ember, ami után jó partiélménnyel távozhat a közönsége.

De azért ez is cél mégiscsak, nem?
Hosszútávú cél. Meghallgatjuk az igényeket és igyekszünk formálni a közeg ízlését.

A kluboknak van Magyarországon jövője a vándorbulik mellett?
Bárhova oda lehet szoktatni a közönséget, csak nagyon nagy munkával. A kluboknak 10-15 év múlva is lesz jövőjük. A fix programos péntekek és szombatok jól működnek. Ám jelenleg, ha nyitsz egy új helyet, az alapvetően a második lesz és nagyon meg kell küzdenie azért, hogy a közönség inkább azt válassza a megszokott helyett.

Kell ma egy buliszervezőnek bármilyen aktivista szerepet vállalnia? Hiszen a magyar LMBTQ közösség legismertebb arcai között vannak.
Szerintem szükséges velejárója. Én mozgolódom a Pride irányába, ott voltunk most a Vibe-bal a Rainbow partin is. Jó, ha a kellemes összefűződik a hasznossal, ráadásul tematikát is adhat. Az aktivisták értékei sokkal radikálisabbak, de szerencsére kölcsönösen alkalmazkodunk egymáshoz.

A magyar buliközeg hogyan bánik a melegbulikkal?
Nem tartják konkurenciának semmilyen szempontból. Azért hozzáteszem, hogy mozgattak meg olyan létszámokat nagy bulik, amik miatt kevesebben jöttek el egy-egy melegbulira. De azért, mert meleg vagy, még eljársz más helyekre is, és ez fordítva is igaz. Így kerek az élet.

 

Kanicsár Ádám András

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb