Hírek

Soha nem volt még ennyi LMBTQ karakter a televízióban

Idén is nyilvánosságra hozta a GLAAD éves jelentését, amelyben az LMBTQ közösség televíziós reprezentációját vizsgálta. A tendencia egyértelmű: évről évre növekszik az LMBTQ karakterek száma és ez várhatóan 2020-ban is folytatódni fog – számol be a GLAAD nyomán az Azonnali.

Egy olyan időszakban, amikor a kulturális éghajlat egyre inkább megosztottá válik, az LMBTQ-közösség történeteinek és karaktereinek fokozott megjelenítése különösen fontos az LMBTQ-közösség elfogadásához” – kommentálta Sarah Kate Ellis, a közösség médiabeli reprzentációjával is foglalkozó, amerikai alapítású GLAAD elnöke.

 

Meleg pár a Star Trek: Discovery című sorozatban

 

A GLAAD, illetve annak elődszervezete huszonnégy éve követi figyelemmel, és immáron tizenötödik éve éves jelentést is készít annak érdekében, hogy felmérjék és előrejelezzék: a rádió- és tévéműsorokban, illetve a streamszolgáltatók (például Amazon, Hulu és Netflix) műsoraiban mekkora mértékben jelennek meg a szexuális kisebbségek.

Az eredmények alapján, amiket az USA-ban 2019. június 1-je óta megjelent, valamint a 2020. május 1-ig bejelentett forgatókönyvvel rendelkező műsorok alapján állapítottak meg, napjainkra az összes műsorbeli főkarakterek 10,2 százalékát teszik ki LMBTQ-szerepet játszó emberek: a vizsgált 879, az adott műsor szerves részét képező karakterből 90 kapcsolódott valamely szexuális kisebbséghez. Ez az eddig mért legmagasabb arány, 1,4 százalékponttal meghaladja a tavalyi 8,8 százalékos mutatót is.

Most először fordult elő az is, hogy több, valamely szexuális kisebbséghez tartozó nőt láthatunk már, mint férfit: az LMBT-karaterek már 53 százaléka nő.

 

Pose

 

Ez olyan sorozatoknak is köszönhető, mint az október elején kezdődött Batwoman vagy az idén nyáron második évadával jelentkezett drámasorozat, a Pose.

A jelentés szerint jövőre az LMBTQ-közösség reprezentációja még tovább emelkedhet, köszönhetően például az olyan sorozatoknak, mint a 2009-ben véget ért, de 2020-ra újra elővett, a leszbikus nők életét bemutató L. című sorozat.

A GLAAD jelentése egészében itt olvasható.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb