Kultúra

Soha ennyi LMBTQ szereplő nem volt még a tévében!

Végre egy kis jó hír! Az új GLAAD beszámoló szerint soha nem volt annyi LMBTQ karakter a tévében, mint 2018-ban. 

A GLAAD egyaránt vizsgálta a kábeltévék adását, a normál adókat és a streaming-műsorokat is. A felmérés szerint a tévébe került műsorok szereplőinek 8,8%-a volt LMBTQ ember, ami nem csak rekordot jelent, de óriási növekedést is a 2018-es 6,4%-hoz képest – írja a Mashable.

 

 

A GLAAD most arra bíztatja a szakmát, hogy két éven belül érjék el a bűvös 10%-os határt – ami a számokat és a trendetket nézve bőven teljesíthető is.

Érdekesség, hogy idén először van több színesbőrű LMBTQ szereplő a televízióban, mint fehér. Az arány nagyjából fele-fele.

A streaming szolgáltatások közül a Netflix büszkélkedhet a legtöbb LMBTQ karakterrel: 88-al, ami majdnem a tavalyi szám fele. A kábeltévék közül az FX vezet.

A bi- és pánszexuális karakterek száma 118-re nő, 2017 óta pedig a biszexuális férfiak száma nőtt meg a televízióba. A kábeltelevízióban a leszbikus karakterek száma 47-ről 53-ra nőtt.

Kiemelkedő idén néhány műsor is. A Will és Grace újraindulását az első héten 15 millió ember követte, az FX Pose című sorozata bírt a legtöbb transznemű szereplővel a tévétörténelemben a CW csatorna Supergirljével pedig megkaptuk az első transz szuperhőst is.

Bár az LMBTQ közösség nagy részét egyesek szerint a biszexuálisok teszik ki, az arány a karakterekben nem ezt mutatja: a szereplők 42%-a meleg, 25 százaléka leszbikus (ami elég kevés) és 29 százaléka biszexuális. 

Sajnos a mozgássérültek ábrázolása viszont továbbra is botrányos: a tavalyi 1,8 százalékról csupán 2,1 százalékra nőtt.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb