Nagyvilág

Soha ennyi amerikai nem támogatta még a melegek házasságát

Minden korábbinál nagyobb az azonos nemű párok házassághoz való jogának támogatottsága az Amerikai Egyesült Államokban – derül ki a Public Religion Research Institute és a Brookings Institution által készített közvélemény-kutatásból.

Eszerint a teljes népesség közel 70 százaléka tartja elfogadhatónak, amely különböző kategóriák mentén azért változik. A demokraták 80 százaléka, a függetlenek 76 százaléka, a republikánusoknak (Donald Trump pártja) pedig 50 százaléka ért egyet azzal, hogy a meleg és leszbikus pároknak is meg kell adni a jogot a házasságkötéshez.

A különböző keresztény egyházak is változatos képet mutatnak: ugyanez a szám a protestánsoknál 79%, spanyolajkú katolikusoknál 78%, a római katolikusoknál 67%, a fekete protestánsoknál 57%, egyéb keresztény csoportoknál 56% – a támogatók tehát már majdnem minden felekezetben többségben vannak. Az egyetlen kivételt az úgynevezett evangéliumi keresztények képezik, akiknek csak 34 százaléka támogatja és 63 százalékuk ellenzi. Mindeközben a nem vallásosak 90 százaléka támogatja.

A házassági egyenlőség elfogadottsága gyakorlatilag évről évre növekszik az észak-amerikai országban, ahol 2018-ban ugyanez a szám 66 százalék körül járt.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb