Életmód

Sneaker-mánia

Az 1990-es évek elején a menő rapperek kezdték hordani utcai viseletként az akkor debütáló Air Jordan 1-eseket. Mára odáig jutottunk, hogy minden neves divatház repertoárjában fellelhető a sneakerek valamelyik típusa, köszönhetően az egyre inkább előtérbe kerülő street wear és ugly shoes irányzatoknak. Összegyűjtöttük nektek a tavaszi-nyári szezon legfrissebb és legszínesebb darabjait.

Alexander McQueen – Oversized Sneaker

 

 

„Ha meg akarod törni a szabályokat, előbb ismerned kell őket!” Alexander McQueen egész karrierjét ez a felfogás határozta meg és emelte a divatvilág csúcsára pályafutása teljes ideje alatt. Mint sok minden más, úgy az első ugly shoes irányzat is az ő nevéhez fűződik. Ezt a túlméretezett talpú lépőt is olyan mesterien tervezte meg, hogy egyszerre diszkrét és feltűnést keltő, elegáns és újító szellemű volt. A cipő legfeltűnőbb része a vastag gumitalp, ezt teszi igazán elegánssá a fekete-fehér színösszeállítás, kényelmessé pedig a prémium bőrrel borított felsőrész.

Dsquared² – The Giant Chunky Leather Sneakers

 

 

Dean és Dan Caten a divatipar legismertebb ikerpárja. Karrierjüket Gianni Versace kezei alatt kezdték, 1995-ben pedig már megalapították saját márkájukat, a Dsquared²-et. A világsikert 2001-ben érték el, amikor Madonnának készítettek fellépőruhát a nagysikerű Drowned World Tour című koncertkörútjára. Ezután már olyan melegikonokkal dolgoztak együtt, mint Britney Spears, Christina Aguilera, vagy Bill Kaulitz, a Tokyo Hotel énekese. A kanadai testvérpáros nagyon büszke származására, ez többször meg is jelenik kollekcióikban. Ez a sokszínű oversize sneaker tökéletes a hétköznapokra. Könnyen párosítható egyszínű vagy mintás darabokkal egyaránt. A sneaker kialakítása nagyon modern és kényelmes; különlegessége, hogy a megmagasított talp hátsó részén a jobb cipőn DEAN, a balon DAN neve található.

Louis Vuitton – LV Trainer Sneaker Boot

 

 

A streetwear vonal felerősödését mi sem mutatja jobban, minthogy a tavalyi évben Virgil Abloh-t nevezték ki a Louis Vuitton divatház férfi részlegének főtervezőjévé. Aki nem ismerné az amerikai tervezőt: Virgil Abloh Grammy-díjas amerikai zenei producer, DJ, és az ő nevéhez fűződik Kanye West legendás lemeze, a Watch the Trone. 2013-ban létrehozta a mára dollármilliókat érő saját márkáját az Off-White-ot, 2017-ben pedig ő lett az első színesbőrű művészeti vezetője a Louis Vuitton háznak. Bemutatkozó kollekciója ikonikussá vált a szivárvány kifutótól, amivel a tervező az LMBTQ közösség felé fejezte ki tiszteletét. A kérdéses cipő fekete–fehér–világosszürke színösszeállítása egyszerre elegáns, sportos és tükrözi a luxust. Részleteiben tartalmazza a tervező, Virgil Abloh kézírásával kialakított Louis Vuitton feliratot és a márkára jellemző szimbólumokat is. Az oldalán található 408-as szám a divatház születésének dátumára utal (1821. augusztus 4.). Ez a borjúbőrből készült cipő modern és előremutató, de semmiképp sem „ugly”.

Guiseppe Zanotti – Rnbw

 

 

Ami az angoloknak Jimmy Choo vagy a spanyoloknak Manolo Blahnik, az az olaszoknak Guiseppe Zanotti. Az olasz dizájner igazi luxuscikkeket készít cipőiből és sneakereiből is. Prémium minőségű lakkbőr, nemesacél cipzár és panelek jellemzik termékeit.

Zanotti idén már harmadik alkalommal jelentkezik az LMBTQ közönségnek szánt Rainbow-kollekció darabjaval „Rnbw” név alatt. Ez a rövidszárú tornacipő sokszínű lakkbőr panelekből és talpból áll. Nem ez az első alkalom, hogy Zanotti kifejezi szimpátiáját közösségünk felé, de a tavalyi évben nagy sikere volt a Michael Jackson előtt tisztelgő, Tribute nevű limitált kiadású kollekciónak is.

Vetements – Instagram Graffiti Fury Sneakers

 

 

A francia Vetements márkát Demna Gvasalia grúziai divattervező hozta létre 2014-ben. 2015-ben ő került a Balenciaga vezető székébe, és az ő nevéhez köthető a nagy sikerű Triple S is. Ez a Vetements sneaker a Rebookkal közös kollaboráció eredménye. Jellegzetessége az áttört felsőrész, amely hálóból, neoprénből és gumiból készül. Az idei szezonra tiszta fehér és világoskék színekben hozták ki a Graffiti Fury 2.0-t. A cipő felső részén olyan feliratok találhatók, mint transmutation, desolate, vagy who cares. A cipő nyelvénél játékosan kialakított bekapcsoló gomb és @ jel található. Ezek a cipők igazán csúnyának mondhatók, de az utcai kultúra meghatározó darabjai az idei évben is.

Tomolya Gergő

Previous post

Melegjogok is szerepelnek a legfrisseb amerikai elnökjelölti kampányvideóban

Next post

Lecsukták a tinédzsert, aki el akarta vágni Grindr-randija torkát