Kultúra

Siket karakterek a queer rövidfilmekben

 

A CODA idei legjobb filmes Oscar-díja után jogosan gondolhatjuk, hogy a siketek közössége és kultúrája is nagyobb szerepet kap a mainstream médiában. Megnéztük, hogy vajon LMBTQ tematikájú rövidfilmekben mennyire vannak jelen, és meglepetésünkre többet is találtunk, amelyek közelebb vihetnek a siketek és hallók közötti kapcsolatok megértéséhez. Ezekből mutatunk be hármat, amelyek a Youtube-on is elérhetőek.

Louder Than Words (Hangosabb a szavaknál, 2020)

A számos rövidfilmes díj jelölését bezsebelő alkotás egy fiatal siket táncos és egy halló zenész megismerkedését mutatja be. A sorsszerű találkozás során Niall bevezeti Ansel-t a siketek világába, és megmutatja, hogyan képes táncolni úgy, hogy nem hallja a zenét. A hatékony kommunikáció érdekében mindkettejüknek ki kell lépniük a komfortzónájukból, hogy nyelv által és érzelmileg is megértsék egymást.

 

Signs of Love (A szerelem jelei, 2017)

A Signs of Love nem csupán egy megismerkedést mutat be egy siket és halló férfi között, hanem a kapcsolatuk alakulását, sőt annak hullámvölgyeit is. Világossá válik, hogy csupán megtanulni a jelnyelvet vagy szájról olvasni nem elegendő ahhoz, hogy igazán megértsék egymást és egy vele a másik élethelyzetét, mély elköteleződés kell, hogy harmonikus kapcsolatban élhessenek.

 

DEAF (Siket, 2019)

A csupán 5 perces rövidfilm az egyik kedvencünk mind közül, hiszen ebben a néhány percben is annyi kedvességet zsúfoltak az alkotót, hogy mindenképpen mosolyra fakaszt. Az alkotás talán legnagyobb üzenete, hogy kellő nyitottsággal arra, hogy megértsük a másikat, nem lesz akadálya az ismerkedésnek még akkor sem, ha teljesen más nyelven kommunikálunk.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb