Itthon

Sikertelenül próbálták megzavarni szélsőjobbosok a Budapest Pride rendezvényét

A Budapest Pride Fesztivál keretében, a Szivárványcsaládokért Alapítvány szervezésében adott helyt kedd délután a nyolcadik kerületi Loffice a magyarországi szivárványcsaládok helyzetéről szóló kerekasztal-beszélgetésnek. A teltházas eseményt – amelynek moderátora magazinunk kollégája, Kanicsár Ádám András volt – a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai próbálták megzavarni, sikertelenül.

A helyszíni beszámoló szerint körülbelül 20-30 ellentüntető érkezett, de a rendezvényre nem jutottak be. Nem sokkal később a rendőrség is kiérkezett és mindenkit igazoltatott, miután a tüntetők a jelenlévőket szóban bántalmazták, hangoskodtak, molinókat mutattak fel, a rendezők arcához közel tartották a megafont és kérés ellenére felvételeket készítettek. A beszélgetésen résztvevők mindebből nem érzékeltek semmit.

Az incidens kapcsán és annak jogi kontextusáról megkérdeztük a kerekasztal résztvevőjét, Dombos Tamást, a Háttér Társaság ügyvivőjét és a Jogi munkacsoport munkatársát:

“Míg korábban az volt a jellemző, hogy a szélsőjobboldali csoportok a Pride Felvonulásra összepontosították erőiket, mivel azt a rendőrség egyre hatékonyabban védte, tavaly stratégiát váltottak, és inkább a Pride Fesztivál különböző rendezvényeit, előadásokat, beszélgetéseket, filmvetítéseket próbálnak megakadályozni. Bár a legtöbb esetben nyílt erőszakra nem kerül sor, a rendezvények résztvevőinek inzultálása, a homofób vagy transzfób skandálás szintén bűncselekménynek minősül, méghozzá gyűlölet-bűncselekménynek (közösség tagja elleni erőszak), hiszen az elkövetők motivációja a résztvevők szexuális irányultsága, nemi identitása, ill. az esemény ehhez kötődő tematikája. A csoportosan, molinókkal való megjelenés ráadásul tüntetésnek (gyűlés) minősül, amit előre be kell jelenteni; ennek elmaradása esetén a szervezők a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértését is elkövetik. Ha pedig engedély nélkül magánterületre lépnek be, magánlaksértés szabálysértését, ha azt erőszakkal teszik, magánlaksértés bűntettét követik el.

A tavalyi évben sajnos a rendőrség nem volt a helyzet magaslatán, őket is meglepték ezek az újfajta támadások, sok esetben nem vagy csak késve értek a helyszínre, ott tétlenül nézték, hogy a szélsőjobboldali csoportok megakadályozzák a rendezvény lebonyolítását. Több esetben azért büntetőeljárás indult az elkövetők ellen, ezek még ma is folyamatban vannak. A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport, amelynek a Háttér Társaság is tagja ezért egyeztetést kezdeményezett a rendőrség vezetésével és egy jogi útmutatót is összeállítottunk a rendőröknek. A VIII. kerületben az önkormányzat kezdeményezésére workshopot is tartottunk a rendőrség és a kerületben működő LMBTQI szervezetek / rendezvényhelyszínek részvételével. A Háttér Társaság emellett több szervezet, illetve magánszemély jogi képviseletét is ellátja a támadások kapcsán. Ha valaki homofób vagy transzfób gyűlölet-bűncselekmény áldozatává válik azt a jelentsd-a-homofobiat.hu oldalon jelentheti be, akár anonim módon is.”

 

Forrás: Mérce.hu

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb