Itthon

„Semmilyen diszkrimináció nem érheti a melegeket Magyarországon” 

Interjú Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel 

fotó: Malatinszky Dávid

 

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje már többször támogatását fejezte ki a magyar LMBTQ közösség felé. Igaz, sokaknak csalódás, hogy például az azonos házassági jogok nem képezik részét az ellenzék programjának. De biztosan elúszott ez az álom? És egyáltalán mit várhat az LMBTQ közösség a jövőben egy kormányváltás esetén?

Amikor nyilvános lett az Egységben Magyarországért programja, akkor nagyon sok LMBTQ szavazó csalódott, hogy az azonos házassági jogok jelenleg nincsenek tervben. Sokan úgy is gondolkodnak, hogy ezek után nem is akarnak elmenni szavazni. Mit mondana ezeknek az embereknek? Miért fontos ettől függetlenül elmenni szavazni, és mennyire távoli álom az, hogy Magyarországon azonos házassági jogok legyenek?
Egyáltalán nem távoli álom, hiszen az ellenzéken belül is azt mondanám, hogy egy 80 százalék feletti támogatottsága van a kérdésnek. Szemben a Fidesszel, ahol szemmel láthatólag ez nulla százalék.

Ezek szerint egy kormányváltás esetén újra felmerülne ez a téma?
Ez a kérdés most azért nem került be a választási programba, mert nem volt benne 100 százalék egyetértés. De ez nem azt jelenti, hogy a jövőben nem lesz róla szó.

A közösség számára igen fájdalmas pont volt, hogy az azonos nemű párok esetében ellehetetlenítették azt, hogy örökbe fogadhassanak. Tervezik, hogy ezt a törvényt semmissé tegyék, és újra legyen esélye a szivárványcsaládoknak Magyarországon?
Nehéz erre válaszolni, mert ebben a témában sincsen 100 százalékos támogatottság az ellenzéken belül – sőt, itt kevesebb a támogatottság, mint például az azonos neműek házasságának kérdésében. De a támogatók aránya itt is ötven százalékon felül van. Ez egy megosztóbb, izgalmasabb kérdés.
Én továbbra is azt látom, hogy alapvetően az, hogy egyedülálló emberek is fogadhatnak örökbe, önmagában lehetővé teszi, hogy az LMBTQ közösség tagjai örökbe fogadjanak. Egy biztos: a korábbi és a jelenlegi szabályozás esetében is a legfontosabb a gyermekek érdeke. És ez is kell, hogy legyen. Tehát azok a szakemberek, akik az örökbefogadásról beszélnek, egy ideális családot vagy gondviselőket keresnek.

De mit jelent az ideális? Önök számára mit jelentene az ideális ebben az esetben?
Az iskolázottság, az anyagi körülmények, a stabil családi háttér – ezek alapján kell kiválasztani a gyermek számára a megfelelő nevelőszülőt. Ez most is alapvetően így van, de a Fidesz szabályozása határozottan korlátozóbb, mint a korábbi. Tehát való igaz, hogy visszalépés történt. Mi mindenképpen a jövőben is a gyermekek érdekét fogjuk képviselni.

Ha már gyerekekről beszélünk, ki kell emelnünk, hogy az LMBTQ közösség fiatalabb tagjait igen érzékenyen érintette a homofób törvény. Hiszen nemcsak a sajtószabadságot sértette meg, de alapvetően rengeteg LMBTQ fiatalt fosztott meg attól, hogy bármilyen információhoz jusson a szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatban. Hogy például megtudja, hogy nincs egyedül.
Természetesen a Fidesz homofób törvényét ki fogjuk iktatni.

Arra van bármilyen elképzelésük, hogy az LMBTQ közösséggel kapcsolatos felvilágosítás, a szexuális edukáció ezen része visszakerülhet-e az iskolákba?
Azt az iskolának és a szülőknek kell eldönteniük, hogy pontosan milyen információ közlését engedélyezik a gyermekek esetében. Eddig is a KLIK döntötte el, hogy pontosan mit oktatnak. Az április 3-i népszavazás, ami azt a képzetet erősíti, hogy szexuális propagandát akarnak folytatni emberek az iskolákban, éppen ezért nagyon veszélyes és felelőtlen. Sőt, inkább azt mondom, hogy ez egy ostoba népszavazás. Mi természetesen nem tervezünk szexuális propagandát az iskolákban vagy hogy gyermekek nemének megváltoztatását népszerűsítsük. Ilyen soha fel sem merült senki részéről.

Ez egy gyűlöletkeltő kezdeményezés a Fidesz részéről, hogy elterelje az ország valódi problémáiról a figyelmet. Ezt a témát a Fidesz arra használja föl, hogy gyűlöletet keltsen a melegek ellen, és mindezt a társadalomban meglévő homofóbiára alapozza.

Számtalanszor elmondtam már azt, hogy egy olyan Magyarországot fogunk a kormányváltása után építeni, ahol még a fideszes politikusok is nyíltan felvállalhatják a homoszexualitásukat, mert abban nincsen semmi szégyen. A mi egyenlőségi törekvéseinket ez határozza meg. Ennek kapcsán szoktam Ferenc pápát idézni, aki felhívta a szülők figyelmét, hogy szeressék a homoszexuális gyermekeiket.  Ez a legtermészetesebb érdek és szempont.
De arról szó sincs, hogy a társadalomban bárki meg szeretné változtatni gyerekek szexuális orientációját. Sajnos a társadalmunkban nagyon sokan a Fidesz propagandájának a hatására hajlamosak elhinni azt, hogy a gyerekeket valaki homoszexualitásra akarná nevelni, vagy erőszakkal akarná befolyásolni az ő szexualitásukat, ami nyilvánvalóan nincs így.

 

fotó: Malatinszky Dávid

 

Ha megnézzük a homofób propagandatörvényt, és hogy alapvetően a Fidesz hogyan is folytatja a homofób politikáját, láthatjuk, hogy minden orosz minta alapján történik. Látszólag most éppen próbálunk eltávolodni Oroszországtól, de ez a kommunikáció, ez a népszavazás továbbra is mind-mind Putyin felé közelít, nem?
Eltávolodást nem látok. Amikor a nemzetközi vagy a hazai közvéleményben vállalhatatlan valami, akkor a Fidesz kettős beszédre vált. Most a NATO és az Európai Unió irányából is nyomás volt Orbán Viktoron, csatlakoznia kellett uniós szankcióhoz, engedélyeznie bizonyos NATO-műveleteket, akár támogatni is őket.
Én inkább azt látom, hogy Orbán Viktor lépésről lépésre az orosz modellt követi, az irányvonalat nem változtatta meg. Mindezt jól bizonyítja, hogy a közmédia most is orosz propagandát folytat, akadálytalanul ömlik belőle az orosz háborús propaganda. Orbán nem távolodott el még Putyintól, csak engedett néhány specifikus kérdésben.
A Soros-ellenes, civilellenes, melegellenes, nyugatellenes, Brüsszel-ellenes lépések vagy a NATO fontosságának kétségbevonása mind-mind putyini utat jeleznek Orbán esetében. És ez jól látható az infláció növekedésében is. Magyarországon jobban csökkent a forint értéke, mint Ukrajnában a hrivnyáé. A forintnál csak az orosz rubelt érintette rosszabbul a háború. Ez mind azt mutatja, hogy nagy az érintettségünk az orosz háborúval kapcsolatban.

Az egész orosz homofób politikai mintában megint láthatjuk, hogy az LMBTQ közösségre nemcsak ellenségként tud tekinteni egy kormány vagy egy politikai hatalom, hanem egyfajta eszközként is. Orbán számára a közösség ismét egy eszköz, hogy az oroszoknak kedvezzen. Viszont ez a vád az ellenzéket is sokszor éri. Sokan érzik, hogy több ellenzéki politikus addig támogatja a közösséget, míg az szavazatot hoz, ám ha baj van, kevésbé aktívan szólalnak fel.
Bevallom, én nem érzékelem ezt. Azt gondolom, hogy az ellenzék teljesen kiáll a közösség mellett. Nyilván vannak bizonyos árnyalatok, ez például érzékelhető a házassági jogok kérdésében is. De abban mindegyik ellenzéki erő egyetért, hogy semmilyen diszkrimináció nem érheti a melegeket Magyarországon. Én pont azt látom, hogy az ellenzék nagyon hangsúlyosan kiállt mindig az LMBTQ közösség mellett.

Alapvetően gondolom itt azért még mindig van egy tanulási folyamat. Néhány hete volt egy videó az önök kampányában, ami a közösségben nagy visszatetszést keltett, viszont miután többen – többek között a Budapest Pride – felszólalt ellene, és utána ezt a videót többé nem látta senki.
A videót nyilvánvalóan nem én szerkesztettem, hanem a kampány egyik munkatársa. Csak később láttam ezt a videót. De azon nyomban el is távolítottuk, sőt megkértem a kampány vezetését, hogy a készítője ne dolgozzon tovább nekünk. Utána felhívtam a Budapest Pride vezetőjét, hogy elnézést kérjek és biztosítsam arról, mindent megteszünk annak érdekében, hogy hasonló ne forduljon elő.

A transznemű fiatalok már szóba kerültek, de nehéz helyzetben vannak a felnőtt transznemű emberek is. A Fidesz a 33-as törvény előtt is ilyen-olyan okokkal folyamatosan megakadályozta őket abban, hogy hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket, utána ez a lehetőség pedig meg is szűnt. Sok érintett számára ez kétségbeejtő helyzet. Mit tudna az új kormány ígérni nekik?
Nagyon meghatott egy videója a Budapest Pride-nak, amiben egy LMBTQ fiatal mesélt a hányatott sorsáról. Minden ilyen történet lehetőség arra, hogy belegondoljunk, milyen nehézségekkel élnek embertársaink pusztán az identitásuk okán, vagy azért, hogy kit szeretnek, vagy egyszerűen csak a bőrszínük miatt. Ilyenkor az embernek arra kell gondolni, mi lenne, ha az ő vagy a saját gyermeke lenne hasonló helyzetben. Hét gyermekem van, így bele tudom élni magam abba, hogy az én gyerekem is lehetne érintett bármilyen szituációban.
Csak azt tudom ígérni, hogy mi abszolút keresztényi szeretettel állunk minden magyar testvérünkhöz, különösen azokhoz, akiket bármiféle hátrányos megkülönböztetés ért. Tudjuk, hogy sok esetben valaki az életét is hajlandó eldobni a sok bántás, diszkrimináció és megkülönböztetés kapcsán, ami a transzneműsége miatt éri. Ez egy akkora tragédia, amit nem engedhetünk meg. A társadalomban mindig küzdeni kell azért, hogy az embereket ne érje hátrányos megkülönböztetés valami miatt, amiről nem tehetnek. Keresztényi szeretettel kell viszonyulni ezekhez az emberekhez is és mindent meg kell tenni azért, hogy ne érje őket ilyen hátrány, ne szenvedjenek.

Az elmúlt években Magyarországon alapvetően megszűnt az állami HIV-prevenció. Az emberek itt is csak a civilekre hagyatkozhatnak, csak civil kampányok vannak. Sokak szerint ez azért hanyagolt téma a Fidesz számára – ahogy Reagan elnöknél is az volt –, mert szerintük leginkább a melegeket érinti. A HIV-stratégiáról beszéltek már az új kormánnyal?
Én általában az egészségügyi keretrendszerbe helyezném bele ezt a kérdést. Tehát nem különböztetném meg, és különösen nem szexuális orientáció alapján, hogy kinek milyen egészségügyi ellátásra van szüksége, vagy mi jár neki. Az államnak kötelessége mindenkinek biztosítani az egészség megőrzéséhez és a gyógyításhoz szükséges eszközöket és szolgáltatásokat.

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

Ez a cikk a Humen Magazin márciusi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb