Egészség

Segítség, ki kell húzni a fogam!

Egyik fogorvos sem szeret rossz hírt közölni a páciensével. Ha egy fogat lehetetlen hosszú távon megőrizni, az előnyök és hátrányok alapos mérlegelése után azonban sajnos ki kell mondani azt is, ha egy fogat el kell távolítani. Ez a legkellemetlenebb mondatok közt van, amit páciensként fogorvosunktól hallhatunk, de fontos tudni, hogy ez nem feltétlenül annyira rossz hír, mint amennyire elsőre annak hangzik.

Az alábbiakban néhány népszerű tévhitet szeretnénk eloszlatni a foghúzásokról, a hiányzó fogakról és pótlásukról.

Tévhit #1: A foghúzás barbárság, a beteg fogakat meg kell gyógyítani!

Nos, ebben az állításban természetesen sok igazságot találunk. A természetes fogak megőrzése, a páciensek megtanítása a helyes fogmosásra és a rendszeres fogorvosi kontrollok fontosságának ismertetése minden fogorvos szakmai és etikai vezérlő elve kell, hogy legyen. A potenciális előnyök és kockázatok vizsgálata azonban elengedhetetlen. Egy fog megmentéséért tett kísérletek a páciens számára megterhelők lehetnek időben és anyagilag, a hosszú távú sikerre pedig olykor csekély esély van. Egy gyulladt fog a szervezeten belül számos egészségügyi problémát és kellemetlen tünetet okozhat, valamint a tervezett kezelések prognózisát is negatívan befolyásolhatja. Ha a gyógyításra nincs reális esély, a fenti szempontok figyelembe vétele mellett a fogeltávolítás ideális megoldás lehet a hosszú távú eredmények szempontjából.

Tévhit #2: A foghúzás fáj!

Valójában az esetek többségében a kezelés semmilyen fájdalommal nem jár. A fogeltávolítást helyi érzéstelenítésben végzik, mely a fájdalomérzetet blokkolja. A páciens a kezelésből jóformán semmit sem érez, és az érzéstelenítés hatásának elmúlásával sem jellemző, hogy komolyabb fájdalomról számolna be. A beavatkozást követően néhány egyszerű utasítás betartásával még a komplikáltabb foghúzások után is minimálisra lehet csökkenteni a kellemetlenségeket.

Tévhit #3: A fogpótláshoz le kell csiszolni az ép fogaimat!

Nem feltétlenül. Valóban létezik ilyen eljárás, ebben az esetben a foghiánnyal szomszédos fogakat megfelelő formára kell csiszolni, majd ezeket pillérként használva egy fogtechnikában készített ún. hidat rögzítenek. Ez azonban csak az egyik módja a hiányzó fog pótlásának. Fogbeültetéssel, más szóval implantátummal olyan élethű, fix fogpótlás készíthető, melyhez egyáltalán nem szükséges más fogakhoz hozzányúlni.

Tévhit #4: A fogbeültetés nagyon fáj!

A kezelést helyi érzéstelenítésben végzik, mely a fájdalomérzetet teljes mértékben blokkolja, így nem kell fájdalomra számítani. Amikor az érzéstelenítő hatása elmúlik, előfordulhat valamennyi fájdalom, de ezek – akár recept nélkül kapható – fájdalomcsillapítókkal remekül kontrollálhatók. Rendkívül alacsony azoknak a pácienseknek a száma, akik ennél komolyabb panaszokról számolnak be, de időnként kétségkívül előfordul ilyesmi is.

Funny dentist with teeth model in hospital

Tévhit #5: Utálom a fogaimat, úgy döntöttem, kihuzatom mindet, és implantátumokkal pótoltatom, így soha többet nem kell velük foglalkoznom!

Ez a fogászatban előforduló egyik legfontosabb tévhit. Bármilyen mesterséges fogmű esetében – legyen az kivehető vagy rögzített – szükséges a rendszeres kontroll, a karbantartás, a rendeltetésszerű használat és a megfelelő higiénia, ez alól az implantátumok sem kivételek. Egy implantátumos fogpótlás élettartamát ugyanúgy lerövidíti a rossz szájhigiénia, mint a természetes fogakét, hasonlóképpen egy porcelánkorona ugyanúgy megsérülhet, ha csomagolások kibontására használjuk. A rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatok látogatása, otthoni és professzionális higiéniai eljárások alkalmazása és persze egy kis körültekintés viszont rengeteget segít, hogy a későbbi panaszokat megelőzzük.

Tévhit #6: Nem lehet fogbeültetésem, mert rendszeresen utazom repülővel, és a fémdetektorok jelezni fogják az implantátumokat!

Az implantátumok titániumból készülnek, mely nem mágnesezhető, nem kell tehát tartanunk attól, hogy a repülőtéri érzékelők jelzése miatt esetleg kizárnának minket az utazásból. Hasonlóképpen nem probléma az implantátum, ha MRI vizsgálaton kell részt venni.

Tévhit #7: A fogorvosom azt mondta, hogy a fogbeültetéshez először csontpótlást kell végeznie. Ez biztosan nagyon komoly és fájdalmas műtét!

Való igaz, hogy a beültetett fogászati implantátumok egy jelentős részénél a beavatkozást ki kell egészíteni valamilyen csontregenerációs eljárással. Fogvesztés esetén idővel az állcsont valamelyest visszasorvadhat az adott területen, veszít a magasságából, vastagságából. Annak érdekében, hogy korábbi nívóját visszanyerje, az implantátum beültetése során (vagy azt megelőzően) fogorvosa a területen szintetikus vagy organikus csontpótló anyagot alkalmazhat, amely gyakorlatilag egy steril granulátum. A tévhit nem teljesen megalapozatlan, ugyanis kifejezetten súlyos csontveszteség esetében előfordulhat, hogy a páciens saját csontját ültetik át a fogpótlás helyére. Ezt a csontblokkot a szájüregből, komolyabb esetben a csípőcsontból nyerik, de ezek az esetek rendkívül ritkák.

Tévhit #8: A fogbeültetés nagyon új technológia, nem bízom benne!

Valójában több-kevesebb sikerrel már jócskán időszámításunk előtt kísérleteztek a fogak beültetéses pótlásával, komolyabban azonban a 19. században kezdtek különféle technikákat kipróbálni a fogorvosok a pácienseiken. Az 1980-as évek elejétől kezdték el nagyobb tömegben, már nem kísérleti jelleggel alkalmazni az implantátumokat, tehát egy csaknem 40 éves technológiáról beszélünk, melynek sikerrátája az utóbbi 15 évben 95% feletti volt. Nincs tehát miért aggódni, az implantáció biztonságos, milliós nagyságrendben kipróbált eljárás, jelen pillanatban a fogpótlások közül messzemenően a legtartósabb és legkomfortosabb eredményt biztosító módszer.

Egressy Dental
Telefonszám: +36 70 600 7570
Honlap: http://www.egressydental.hu
E-mail: rendelo.buda@egressydental.hu
Cím: 1126 Budapest, Süss Nándor sétány 24.

Previous post

Melegszervezetek tiltakozása miatt vontak be egy focivébé-reklámot

Next post

Hogyan előzhető meg leghatékonyabban a HIV-fertőzés?